Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie La Odobești, drumul vinului se va opri direct în stele

La Odobești, drumul vinului se va opri direct în stele

de Adrian Stoica    |   

După ce le-a făcut odobeștenilor bulevarde largi, le-a racordat la rețeaua de apă-canal locuințele, a renovat blocurile și clădirile unde funcționează instituțiile publice ale urbei, într-un cuvânt, le-a îmbunătățit calitatea vieții, Primăria orașului Odobești, din județul Vrancea, s-a gândit să treacă la pasul următor și să investească în a doua mare pasiune a locuitorilor acestei vechi așezări. Dacă despre cea legată de viticultură a auzit o țară întreagă, aici fiind făcut celebrul vin „Galbena de Odobești”, puțini știu însă despre marea chemarea a celor 9.000 de locuitori ai orașului pentru privitul stelelor. Aproape nouă milioane de lei este dispusă acum primăria să investească pentru a le satisface odobeștenilor și pasiunea pentru astrologie.

 

Pe data de 19 iulie Primăria orașului Odobești va organiza o licitație publică pentru „Construirea observatorului astronomic în orașul Odobești”, valoarea acestei părți din proiect fiind estimată la 2,81 de milioane de lei, fără TVA. „Obiectivul investiției vizează mai multe funcții, respectiv învățământ, cercetare, realizarea de activități educativ-recreative, se arată în anunțul postat de primărie în SEAP. Iar autoritățile promit că va fi cel mai performant observator din România. Clădirea Observatorului Astronomic care va funcționa în orașul Odobești va avea o suprafață de 307 metri pătrați, ea urmând să fie deservită și de o parcare cu 70 de locuri.

 

 Achiziția telescopului - 4,78 mil. lei

 

În septembrie 2020 erau actualizați indicatorii tehnico-economici ai proiectului, conform Hotărârii nr. 92 a Consiliului Local al orașului Odobești. Per total, realizarea ineditului proiect va costa 8,9 milioane de lei, cu TVA inclus. Din această sumă, 4,78 de milioane de lei sunt prevăzuți pentru achiziționarea telescopului și a echipamentelor adiacente, iar 772.026 vor fi alocați pentru realizarea cupolei, care va avea o deschidere de 5,3 metri și va fi complet automatizată. Proiectul „Construire observator astronomic în orașul Odobești” este finanțat din fonduri ale Uniunii Europene, prin Programul Operațional Regional POR 2014-2020, Axa prioritară 13. „În paralel, existenţa unui observator astronomic va face posibilă în zonă şi educaţia prin astronomie, prin realizarea unor programe educaţionale de astronomie împreună cu Universitatea București și Planetariul/Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal din Galați; în cadrul acestor programe educaţionale, cei interesaţi vor învăţa într-un mod deosebit lucruri fundamentale din ştiinţele exacte şi tehnologia informaţiei, prin aplicaţiile practice ce se vor desfăşura în cadrul Observatorului Astronomic Odobeşti. În acelaşi timp, în cadrul Observatorului Astronomic Odobeşti se vor realiza şi observaţii astronomice de înaltă valoare ştiinţifică. Se intenţionează să se coopteze mai mulţi tineri şi profesori din oraşul Odobeşti pentru înființarea unui astro-club”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul primăriei. 

 

Schița viitorului Observator Astronomic cu care se va dota orașul Odobești

 

„Existenţa unui observator astronomic bine echipat în județul Vrancea va duce la o dezvoltare mai puternică a astroturismului în zonă, şi poate avea la bază turiştii (astronomi amatori) din emisfera sudică, ce nu au văzut niciodată cerul nordic, dar mai ales astronomi amatori din vestul Europei, unde cerul nu mai este propice observaţiilor astronomice, din cauza poluării luminoase. Un asemenea obiectiv poate deveni şi un punct de atracţie turistică, dezvoltându-se în primul rând turismul educaţional, prin vizitarea acestui observator astronomic de către elevii din şcolile şi liceele din judeţul Vrancea, dar și din județele învecinate”.

 

Daniel Nicolaș, primarul orașului Odobești și inițiatorul proiectului

 

 

57% din veniturile orașului provin din taxele și impozitele locuitorilor

 

Conform ultimului raport public privind starea economiei orașului, în 2019 au fost realizate venituri de 26,76 de milioane de lei, din care 15,25 de milioane de lei au fost obținute din taxele și impozitele percepute populației (57%). Populația orașului este una îmbătrânită, circa 15% din locuitori având peste 65 de ani. Aici nu funcționează nicio unitate de învățământ superior, ci doar două licee, unul cu profil teoretic și unul agricol. Orașul are o singură unitate spitalicească, dar acum se fac demersurile pentru construirea uneia noi, cu ajutorul fondurilor europene.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri