Dacă mergeți în inima Apusenilor, vă puteți caza în stațiunea Arieșeni, în zona turistică Vârtop, care se află la limita Parcului Natural Apuseni. La altitudinea de 1.200 de metri, stațiunea Arieșeni este una dintre puținele zone din nord-vestul țării care au domeniu schiabil format din trei pârtii.
Nenumăratele pensiuni din Vârtop au pachete speciale de iarnă pentru turiști, printre care și excursiile cu sania trasă de cai. În Vârtop, se poate închiria sania trasă de cai pentru câteva ore sau amatorii de plimbări mai lungi pot achiziționa pachete de câteva zile de la pensiunile din zonă.
Un astfel de pachet găsiți și la Pensiunea Heidi din Vârtop, dar trebuie rezervat din timp și este numai pentru grupuri mai mari de 10 persoane. Pachetul include cazare pentru două nopți, excursia cu sania, mesele, băuturile calde oferite pe traseu și ghidul atestat. Prețurile pornesc de la aproximativ 370 de lei de persoană și cresc în funcție de camerele dorite.
Turiștii se vor plimba prin peisajul magic oferit de Valea Gârda Seacă, se vor opri la Izbucul de la Cotețul Dobreștilor și vor vizita frumoasa peșteră Ghețarul de la Vârtop. Peștera este renumită pentru rămășițele unui ghețar subteran, dar și pentru sala în care s-au descoperit urme de pași ale omului preistoric. După atâta plimbare, turiștii se pot relaxa în cuibarul cu apă fierbinte, amplasat în fața pensiunii.
Plimbări prin Munții Harghitei
Ne mutăm acum în peisajul mirific oferit de Munții Harghitei, unde întâlnim nenumărate pensiuni și atracții turistice pentru perioada iernii. În zona Zetea, din județul Harghita, soții Nagy au construit un complex turistic format din mai multe vile, unde doritorii se pot caza liniștiți, fără să fie deranjați de alți turiști sau de proprietari. În dotarea casei intră bucătăria, băile, camera de zi și camerele pentru dormit. Puteți să vă preparați singuri mânca rea sau puteți să solicitați demipensiune.
Nici de aici nu lipsesc frumoasele plimbări cu săniile trase de cai, pentru amintiri prețioase. Săniile sunt pregătite pentru maximum nouă persoane, iar cea de-a doua sanie va fi conectată la prima. Se pornește de la pensiunea Nagy Lak II, iar se va merge pe jos. Plimbarea cu sania durează aproximativ două ore și jumătate dus-înaproximativ jumătate de oră tors, iar timpul de odihnă pe traseu este de jumătate de oră.
Peisaje incredibile la polul zăpezii din Maramureș
Împătimiții sezonului rece se mai pot delecta cu peisaje impresionante și prin Munții Gutâi, unde întâlnim frumosul Cavnic sau polul zăpezii din Maramureș, cum mai este denumit. În Cavnic, iarna durează mai mult și se poate schia cam până în aprilie. Domeniul schiabil de la Cavnic măsoară 8,5 kilometri lungime și este format din pârtiile Icoana și Roata. Dacă nu vreți să schiați, să vă dați cu placa sau să goniți cu snowmobilul, și aici puteți opta pentru o după-masă relaxantă la o plimbare cu sania trasă de cai. O astfel de plimbare costă aproximativ 50 de lei.
Vacanță în Bucovina
Înainte să porniți în pelerinaj la mănăstirile din Bucovina, vă puteți delecta cu o excursie cu sania trasă de cai prin Ținutul Mănăstirilor. Astfel de excursii le puteți achiziționa de la Pensiunea Loredana din Gura-Humorului, județul Suceava. Dacă optați să mergeți și la mănăstiri, aveți de ales între cinci pachete cu prețuri cuprinse între 50 de lei și 125 de lei de persoană. Printre mănăstirile vizitate se numără Voroneț, Moldovița, Sucevița, Dragomirna, Mănăstirea Humorului sau Mănăstirea Agapia.
Pescuit la copcă
Dacă tot vă aflați în zona Barajului Zetea, atunci puteți să vă relaxați și pescuind la copcă. Prețul unui bilet pentru pescuit este de 25 de lei de persoană, pentru două undițe, pe zi.
Prețuri
● 30 de euro/plimbare/o sanie
● 40 de euro/plimbare/2 sănii
● Gratuit pentru cei care stau șapte nopți la pensiunile Nagy Lak
Alte obiective turistice
- Gura Humorului:
- Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina
- Rezervația Piatra Pinului
- Piatra Șoimului
- Pietrele Doamnei
- Suceava:
- Cetatea de Scaun – 35 km.
- Muzeul Satului Bucovinean
- Mănăstirea Sf. Ioan
- Sala Planetarium
- Muzeul de Istorie (sala tronului)
- Muzeul de Științe ale Naturii
PONT
Pentru excursiile montane poți apela la rachetele de zăpadă. Sunt un fel de „încălțări” care te ajută să nu te afunzi în omăt. Pentru echilibru, sunt recomandate și bețele de trekking.
Prețuri
● Rachete de zăpadă – de la 180 de lei
● Bețe de trekking – de la 80 de lei