Jurnalul.ro Ştiri Externe Laburiștii au obținut o victorie categorică la alegerile din Marea Britanie

Laburiștii au obținut o victorie categorică la alegerile din Marea Britanie

de Redacția Jurnalul    |   

Partidul Laburist a obținut o victorie impresionantă în alegerile parlamentare din Marea Britanie. Deși rezultatele nu sunt încă oficiale, se știe că laburiștii vor avea majoritate parlamentară. În așteptarea rezultatului final, ei și-au proclamat victoria.

Potrivit unui rezultat parțial prezentat de BBC, Partidul Laburist condus de Keir Starmer va avea în jur de 400 de locuri în Parlament cu circa 200 în plus față de prezent. De asemenea, Partidul Conservator va ocupa doar în jur de 100 de locuri, cu aproximativ 200 mai puține. În statistică nu sunt incluse zeci de poziții deoarece nu s-a încheiat numărătoarea buletinelor de vot.

Oricum, Partidul Laburist a câștigat deja cele 326 de locuri necesare pentru a avea o majoritate parlamentară. Asta înseamnă că liderul laburist Keir Starmer va deveni prim-ministru în următoarele ore. Se pare că el va călători vineri la Palatul Buckingham pentru a prelua oficial controlul țării.

Premierul în exercițiu și liderul Partidului Conservator, Rishi Sunak, a recunoscut înfrângerea. „Îmi pare rău. Partidul Laburist a câștigat aceste alegeri generale”, a spus Sunak, adăugând că l-a sunat pe Starmer pentru a-l felicita.

Rezultatul poate fi considerat istoric deoarece Keir Starmer este pe cale să devină prim-ministrul Marii Britanii, după 14 ani de guvernare cu premieri conservatori.

Keir Starmer a devenit cunoscut ca avocat pentru drepturile omului, fiind implicat în cazuri importante împotriva unor giganţi precum McDonald’s şi Shell. Politicianul Starmer a fost ales deputat în 2015. Expertiza sa juridică şi poziţia moderată l-au ajutat să obţină conducerea Partidului Laburist în 2020, după demisia lui Jeremy Corbyn. Stilul său de conducere este pragmatic, reuşind să mute atenția laburiştilor către o agendă de centru, distanţând astfel partidul de politicile de stânga ale lui Corbyn.

Keir Starmer a reformat Partidul Laburist, punând accent pe responsabilitatea economică, controlul imigraţiei şi o identitate naţională puternică, reflectată în utilizarea frecventă a steagului naţional. Politica sa de toleranţă zero faţă de antisemitism, care a inclus expulzarea lui Corbyn, a făcut parte din campania său de a reabilita imaginea laburiştilor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: partidul laburist Marea Britanie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri