Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 103. Flota rusă alungată la 100 de km în largul Mării Negre

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 103. Flota rusă alungată la 100 de km în largul Mării Negre

Luni, 6 iunie 2022, este cea de-a 103-a zi de război în Ucraina.

Update Forţele Armate ale Ucrainei împiedică trupele ruse să avanseze în regiunea Slaviansk: au fost repinse șapte atacuri rusești, scrie Unian.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Alexander Motuzianik, Forțele Armate ale Ucrainei au respins cu succes șapte atacuri rusești în direcțiile Bolișoi Kamîșevahi, Vernopolie, Dubrovnoie, Dolina și Bogorodicine. De asemenea, apărărtorii ucraineni au distrus patru tancuri, trei sisteme de artilerie și opt vehicule blindate de luptă.

Update Ministerul rus al Apărării anunță că „forțele ruse finalizează eliberarea orașului Sviatogorsk”.

Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, susține că, pentru a preveni retragerea trupelor ucrainene din Sviatogorsk, ucrainenii ar fi aruncat în aer podul de peste Severski Doneț. Potrivit lui Konașenkov, din acest motiv, soldații ucraineni și-au „abandonat echipamentele și armele”, iar până la 80 de oameni au înotat în partea cealaltă a râului.

UPDATE Armata ucraineană a declarat luni că a reuşit să îndepărteze flota rusă la peste 100 kilometri de coasta ucraineană a Mării Negre, unde navele ruseşti efectuează de mai multe săptămâni o blocadă navală, relatează EFE şi AFP.

"Ca rezultat al acţiunilor noastre intense pentru a învinge forţele navale inamice, grupul de nave de război al Flotei Federaţiei Ruse în Marea Neagră a fost împins înapoi la o distanţă de peste 100 de kilometri de coasta ucraineană", potrivit serviciului de presă al comandamentului naval al forţelor armate ucrainene, citat de Ukrinform.

Update Ucrainenii au bombardat un sat rusesc în această dimineață. Anunțul a fost făcut de guvernatorul regiunii Kursk din Rusia. Este vorba despre un bombardament cu mortiere care a avut loc în această dimineață.

Potrivit guvernatorului, în urma atacului nu au fost răniți sau morți însă lovitura a provocat daune grave unui pod din localitate și unei clădiri rezidențiale cu două etaje. A fost distrusă atât clădirea cât și anexele acesteia.

Update Presa ucraineană anunță că luni dimineață la Nikolaev se aud explozii. Anunțul despre posibile atentate cu bombe a fost făcut de primarul orașului Alexander Senkevich.

Update Situația forţelor ucrainene din oraşul Severodoneţk s-a înrăutăţit, potrivit guvernatorului regiunii Lugansk, Serhi Gaidai, citat de Reuters.

"Apărătorii noştri au reuşit să întreprindă un contraatac o vreme; au eliberat mai mult de jumătate din oraş. Însă acum situaţia s-a înrăutăţit puţin pentru noi", a spus acesta la televiziunea naţională ucraineană.

Severodoneţk este un centru industrial din regiunea Lungask, atacată de forțele ruse.  

Update Forțele ruse au atacat infrastructura feroviară din Kiev, transmite ministerul britanic al Apărării, citat de Reuters. 

Totodată, confruntări intense au loc în oraşul Severodoneţk, iar armata rusă înaintează spre Sloviansk, a transmis instituția pe Twitter.

Anterior, Vladimir Putin a avertizat că armata rusă va lovi noi ţinte în Ucraina dacă ţările occidentale îi livrează Kievului rachete cu rază mai lungă de acţiune.

Regatul Unit a anunțat, astăzi, că va furnizat Ucrainei lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de 80 de kilometri. Sistemele de lansatoare de rachete multiple (M270 MLRS) vor permite ''creşterea semnificativă a capacităţilor forţelor ucrainene''. Decizia a fost luată în ''strânsă coordonare'' cu SUA, care au anunţat furnizarea de sisteme Himars, cu o rază de acţiune de 80 de kilometri, ceea ce înseamnă lansatoare de rachete multiple montate pe blindate uşoare.
 

Update Un general rus a fost ucis în estul Ucrainei, a anunțat un jurnalist al presei de stat ruse citat de Reuters, adăugându-se astfel la șirul de pierderi militare de rang înalt suferite de Moscova. 

Raportul, publicat pe aplicația de mesagerie Telegram de către reporterul televiziunii de stat Alexander Sladkov, nu a precizat cu exactitate când și unde a fost ucis generalul-maior Roman Kutuzov.

Zelenski a vizitat trupele de pe linia frontului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat trupele de pe linia frontului din regiunea Zaporizhzhia, în sud-estul ţării, a anunţat duminică biroul său, la o săptămână după o deplasare similară în regiunea nord-estică Harkov.

„Vreau să vă mulţumesc pentru munca voastră minunată, pentru serviciul vostru, pentru că ne protejaţi pe noi toţi, statul nostru”, a declarat Zelenski, citat în comunicat. Președintele a ţinut un minut de reculegere pentru trupele căzute la datorie, conform Reuters.

Biroul lui Zelenski a precizat ulterior că preşedintele a vizitat, de asemenea, o unitate medicală din regiune şi a vorbit cu oamenii forţaţi să îşi părăsească locuinţele, inclusiv din Mariupol, care se află acum în mâinile Rusiei după ce a fost sub asediu timp de săptămâni.

El a promis acţiuni pentru a se asigura că toate persoanele strămutate vor fi relocate corespunzător.

„Vă vom ajuta cu adevărat să abordaţi această problemă”, a declarat președintele.

Subiecte în articol: Ucraina Volodimir Zelenski
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri