Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 223. Drapelul ucrainean a fost arborat în orașul ucrainean Liman

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 223. Drapelul ucrainean a fost arborat în orașul ucrainean Liman

Marți, 4 octombrie 2022, este cea de-a 223-a zi de război în Ucraina.

Update Drapelul ucrainean a fost arborat în orașul ucrainean Liman din regiunea Donbas. Colonelul-general Oleksandr Syrskyy, comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, a participat astăzi la ceremonia de arborare a steagului, notează Unian.

La ceremonie au participat, de asemenea, militarii ucraineni care au eliberat mai multe localități din regiunile Harkov și Donețk, reprezentanți ai Poliției Naționale a Ucrainei și locuitori ai orașului Liman.

Pe 1 octombrie, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat că armata ucraineană a arborat un drapel de stat în Liman, regiunea Donețk, doar că acolo încă continuau ostilitățile.

Update Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un decret prin care își arată disponibilitatea de a purta negocieri cu Rusia dar nu cu Vladimir Putin dar ar putea avea loc discuții cu Federația Rusă, scrie Reuters.

"Putin nu ştie ce sunt demnitatea şi onestitatea. Prin urmare, suntem dispuşi la un dialog cu Rusia, dar cu un alt preşedinte ale Rusiei", a spus acesta, după decretul de anexare a patru regiuni din sud-estul Ucrainei de către Rusia. 

Tancurile ucrainene avansează în sud, spre Herson

Trupele ucrainene au străpuns pozițiile rusești de pe râul Nipru, la nord-est de Herson, oraș strategic deținut de Rusia în sudul Ucrainei, scrie BBC.

Avansul a fost raportat de armata rusă și de oficialii instalați de Rusia în regiune. Există un puternic foc defensiv rusesc, spun aceștia.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că "există noi așezări eliberate în mai multe regiuni".

În est, forțele ucrainene au pătruns în regiunea Luhansk, aflată sub control rusesc.

Președintele Zelensky a declarat că "luptele aprige continuă în multe zone", în discursul său de seară către națiune, dar nu a dat detalii.

Sâmbătă, forțele ucrainene au recucerit Lyman din est, aflat în apropierea graniței regionale Luhansk. Armata rusă transformase Lyman într-o bază logistică.

Rapoartele sugerează că ucrainenii se îndreaptă spre orașele Kremenna și Svatove din Luhansk, aflate sub control rusesc.

În sud, Vladimir Saldo, liderul instalat de ruși în Herson, a declarat că forțele ucrainene au pătruns în apropiere de Dudchany, un oraș pe Nipru la aproximativ 30 km sud de linia frontului anterior. "Există așezări care sunt ocupate de forțele ucrainene", a declarat Saldo. Unele rapoarte rusești spun că ucrainenii au cucerit Dudchany.

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că tancurile ucrainene "superioare numeric" au creat o breșă la sud de Zolota Balka, un sat care a marcat linia frontului anterior pe Nipru. El a afirmat că rușii au ucis aproximativ 130 de soldați ucraineni în aceste lupte.

Potrivit lui Saldo, două batalioane ucrainene au încercat să ajungă la centrala hidroelectrică Kakhovka, la aproximativ 70 km la est de Herson. Centrala electrică se află în orașul-port Nova Kakhovka.

Avansul ucrainean vizează liniile de aprovizionare pentru circa 25.000 de soldați ruși aflați pe malul vestic al Niprului.

Din partea de nord-vest a frontului din Herson, artileria ucraineană a avariat puternic podul Antonivsky, o legătură vitală pentru forțele rusești din oraș.

Herson și Luhansk se numără printre cele patru regiuni pe care președintele rus Vladimir Putin le-a declarat ca făcând parte din Rusia, în urma unor așa-zise referendumuri denunțate ca fiind frauduloase de Kiev și aliații occidentali. Rusia nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni.

Trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra unei unități medicale din orașul Kupeansk

Trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra unei unități medicale din orașul Kupeansk, regiunea Harkov. O persoană a fost ucisă și alta rănită, anunță șeful administrației militare regionale Oleg Sinegubov.

„Din păcate, un anestezist a fost ucis și o asistentă a fost rănită. Informațiile despre răniți sunt încă în curs de precizare. Clădirea este aproape distrusă. Salvatorii și forțele de ordine lucrează la fața locului”, a spus Sinegubov.

Subiecte în articol: Ucraina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri