Veşti proaste pentru şoferi: începând cu 12 octombrie, cresc sancţiunile pentru folosirea telefonului mobil la volan. Astfel, conducătorii auto care trimit sms-uri sau alt tip de mesaje, transmit live, filmează sau vorbesc la telefon fără dispozitive handsfree, în timp ce se află la volan, vor fi sancţionaţi mai drastic, cu până la 8 puncte de amendă şi 4 puncte de penalizare, informează IGPR.
Ordonanţa nr. 11 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, adoptată de Executiv pe 12 august, îi interzice şoferului inclusiv să ţină telefonul în mână.
„Spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mişcare. Nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenţie şi este sancţionată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent, de la 870 de lei la 1.160 de lei), şi cu aplicarea sancţiunii complementare de 4 puncte de penalizare”, au transmis reprezentanţii IGPR.
Potrivit sursei citate, „în ceea ce privește nerespectarea normei de interdicție de către conducătorul vehiculului pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, contravenția este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei)”.
Dacă şoferii încalcă şi o regulă de circulaţie, în timp ce ţin în mână sau folosesc cu mâinile, în orice mod, telefonul mobil sau orice dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, vor fi sancţionaţi cu „amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile”. Printre regulile de circulaţie încălcate, care se încadrează în această situaţie, se regăsesc şi: depăşirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv, circulaţia pe sens opus sau pe un sector de drum cu acces interzis, neacordarea priorităţii de trecere pietonilor şi pătrunderea într-o intersecţie, atunci când circulaţia în interiorul acesteia este blocată.