Deputatul PSD Andreea Cosma, care a acuzat hărțuirea sa și a familiei sale de către procurorii “Unității de elită” a DNA de la Ploiești, a reușit să convingă judecătorii Înaltei Curți să anuleze condamnarea pronunțată, în 2018, la patru ani de închisoare. Completul de 5 judecători a constatat că sentința pe fond a fost pronunțată de un complet nelegal, deoarece nu respecta prevederile legale cu privire la specializarea în infracțiuni de corupție. Deși acuzarea a cerut sesizarea CJUE, având în vedere decizia CCR cu privire la aceste completuri, instanța supremă a respins această pretenție ca fiind inadmisibilă. Dosarul va fi rejudecat de la zero.
Parchetul condus, la momentul constituirii acestui dosar, de către celebrul Lucian Onea zis “Lucică”, a primit o lovitură cumplită din partea ÎCCJ. Judecătorii au stabilit ca procesul să fie reluat de la zero, după ce, în 2018, Secția Penală a aceleiași instanțe a stabilit o condamnare cu executare la patru ani de închisoare pentru deputatul PSD Andreea Cosma. Ieri, însă, un complet de cinci judecători, învestit cu soluționarea apelului, a constatat că primul complet de judecată a fost constituit nelegal, cu încălcarea Constituției și a Legii 78/2000, în sensul că nu era specializat în judecarea infracțiunilor de corupție.
Anularea sentinței și trimiterea dosarului spre rejudecare la instanța de fond se întemeiază pe prevederile Deciziei CCR din octombrie 2019, prin care a fost soluționat conflictul juridic de natură constituțională între Înalta Curte și Parlament, generat de neaplicarea de către instanța supremă a prevederii legale cu privire la completurile specializate.
Sesizarea CJUE, considerată inadmisibilă
ÎCCJ a respins, cu majoritatea membrilor completului, și cererea de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene, cu privire la pronunțarea unei hotărâri preliminare în privința acestei decizii a Curții Constituționale. Cerere considerată ca fiind inadmisibilă. Unul dintre judecători a formulat, totuși, o opinie separată cu privire la acest subiect.
Reamintim faptul că, pe data de 2 decembrie 2018, deputatul Andreea Cosma a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul în care este acuzată cu privire la vânzarea, la preţuri subevaluate, a unor terenuri ale cazărmii Ciuperceasca, intrată în activul Parcului Industrial Plopeni, în urma unui schimb de terenuri cu MApN.
Andreea Cosma a dezvăluit, în ultimii ani, abuzurile la care atât ea, cât și familia sa (tatăl ei, fost președinte al Consiliului Județean Prahova, și fratele – fost deputat în Parlamentul României) au fost supuși de către procurorii Lucian Onea și Mircea Negulescu, zis „Portocală”, începând cu anul 2016. Aceste dezvăluiri ale familiei Cosma au legătură și cu modul în care s-au fabricat probe în dosarele penale care îl vizau pe fostul deputat PSD, Sebastian Ghiță, aflat, la rândul său, pe lista neagră a DNA Ploiești. În urma acestor informații, Onea și Negulescu s-au ales cu dosare penale, ultimul fiind și exclus din magistratură.
Andreea Cosma, victorie zdrobitoare împotriva lui Onea și Negulescu, de la DNA Ploiești