Jurnalul.ro Ştiri Externe Lukaşenko denunţă,la întâlnirea cu Putin,acţiuni destabilizatoare,pe fondul presiunilor occidentale

Lukaşenko denunţă,la întâlnirea cu Putin,acţiuni destabilizatoare,pe fondul presiunilor occidentale

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a denunţat, în cursul întrevederii cu omologul său rus, Vladimir Putin, acţiunile destabilizatoare, pe fondul presiunilor exercitate de Occident după incidentul aerian în cursul căruia a fost arestat un jurnalist disident.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a primit vineri pe Aleksandr Lukaşenko în staţiunea Soci, situată pe litoralul rus al Mării Negre. Aleksandr Lukaşenko a denunţat "activităţi care au rolul destabilizării" Belarusului. "Este destul de clar ce vor prietenii noştri occidentali. Este o tentativă în curs pentru destabilizarea situaţiei, cum a mai fost în august 2020", a declarat Lukaşenko, potrivit cotidianului Le Monde, referindu-se la protestele de anul trecut din Belarus, faţă de fraudele electorale.

"Există întotdeauna persoane care creează probleme. Ştiţi despre aceste lucruri, vă informez. Am adus nişte documente pentru a înţelege ce se întâmplă", i-a spus Aleksandr Lukaşenko lui Vladimir Putin, potrivit agenţiei Reuters.

Vladimir Putin i-a oferit susţinere lui Aleksandr Lukaşenko, catalogând drept "izbucniri de emoţii" criticile Occidentului faţă de incidentul aerian. Liderul de la Kremlin a subliniat că întrevederea era programată înainte de incidentul aerian din Belarus şi a semnalat că a fost un caz similar în 2013, cu avionul preşedintelui Boliviei de la acea vreme, Evo Morales, însă Occidentul nu a reacţionat. "Vă mulţumesc că aţi venit aici, aşa cum am stabilit înainte de aceste izbucniri de emoţii. Da, sunt izbucniri de emoţii. Însă avem şi alte lucruri de discutat fără aceste evoluţii", a declarat Vladimir Putin, citat de agenţia Tass.

"La un moment dat, avionul preşedintelui Boliviei a fost forţat să aterizeze. Preşedintele a fost dat jos din avion şi nimic, linişte", a afirmat Putin. În 2013, avionul preşedintelui Evo Morales a fost forţat să aterizeze în Austria, într-o perioadă în care Statele Unite încercau să îl captureze pe Edward Snowden, un fost colaborator al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) care a fugit în Rusia după ce a dezvăluit documente secrete despre activităţi ale Agenţiei pentru Siguranţă Naţională (NSA).

Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko intenţionează să intensifice integrarea în structurile "Uniunii Rusia-Belarus". "Suntem pe cale să construim o uniune, avansăm cu determinare în acest sens şi sunt deja rezultate concrete pentru cetăţeni", a subliniat Vladimir Putin.

Mediafax

Subiecte în articol: Alexander Lukașenko
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri