Jurnalul.ro Ştiri Politică Manda: Şi SRI consideră că trebuie să avem o legislaţie proaspătă

Manda: Şi SRI consideră că trebuie să avem o legislaţie proaspătă

Preşedintele Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI, Claudiu Manda, a declarat joi, după audierea directorului SRI, Eduard Hellvig, că şi Serviciul consideră necesară o legislaţie "modernă, proaspătă" în domeniu, senatorul menţionând că trebuie modificată legea 51/1991 privind ameninţările la adresa siguranţei naţionale şi legea de funcţionare a SRI şi că există, la nivelul comisiei, o propunere privind înfiinţarea Autorităţii naţionale de interceptare. 

 

"Şi SRI consideră să trebuie să avem o legislaţie proaspătă, modernă şi o legislaţie care să ofere SRI şi altor structuri de informaţii instrumente pentru a face faţă provocărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale actuale. Sigur că prima lege asupra căreia este important să ne aplecăm e Legea 51, care defineşte ameninţările la adresa siguranţei naţionale. Acolo sunt descrise destul de mult diferit ameninţările din ţările cu care SRI are parteneriat. Acestea sigur că trebuie să fie, totuşi, în concordanţă cu ameninţările globale şi regionale, pe de o parte, dar şi cu ameninţările pe care le avem la adresa securităţii României. Vorbim de terorism, ameninţarea cibernetică, despre migraţia ilegală şi de spionaj, crimă organizată de natură a afecta securitatea naţională şi alte ameninţări", a afirmat Manda, după audierea directorului SRI în comisie. 

Manda a spus că se doreşte şi modificarea legii SRI. 

"Sigur că se doreşte modificarea legii SRI în aşa fel încât să fie foarte clar definite competenţele în ceea ce priveşte aceste ameninţări naţionale, pentru că ar trebui ca la toate structurile de informaţii din România să le fie definite foarte clar competenţele, să nu existe competenţe şi în sarcina unuia şi a altuia. (...) Sigur, o propunere pe care o avem la nivelul comisiei este de a exista o structură naţională care să se numească Autoritatea naţională de interceptare, să fie singura structură care să fie în raport cu operatorii de comunicaţii şi să pună în aplicare mandatele de securitate naţională sau de supraveghere tehnică pe baza hotărârilor din instanţă şi să livreze datele respective către unităţile de Parchet care le solicită pe bază de mandat, să nu mai existe competenţă a Serviciului în acest sens pe bază de Ordonanţa 6, pe baza de decizie a CSAT, a deciziei CCR care invalidează", a mai spus Manda. 

El a menţionat că trebuie modificate şi legile referitoare la informaţiile clasificate. 

"Este important să avem o lege a informaţiilor clasificate sau modificarea acestei legi, vorbim de standardele româneşti, UE şi NATO. S-a vorbit despre Statutul ofiţerilor de informaţii. Am discutat că ar fi oportun să avem structură militară de informaţii sau structuri civile. Încă nu este o concluzie, poate că, în acest moment, nu este încă potrivit să avem şi structură civilă, poate acum este important să avem măcar o structură militară. La fel la legea terorismului, să fie în concordanţă cu Directiva europeană 549/2017, o lege privind securitatea cibernetică a României", a mai spus Manda. 

Directorul SRI a fost audiat mai mult de 8 ore la comisia parlamentară de specialitate. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri