Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie a demarat o anchetă ce vizează scandalul sângelui contaminat cu HIV şi virusul hepatitei C

Marea Britanie a demarat o anchetă ce vizează scandalul sângelui contaminat cu HIV şi virusul hepatitei C

Guvernul britanic a decis să demareze o nouă anchetă ce vizează uriaşul scandal al sângelui contaminat, care a făcut 2.400 de morţi în Marea Britanie, în urma unei petiţii mai vechi a deputaţilor din Londra, care ar putea de această dată să ducă la iniţierea unui proces în instanţă, informează AFP. 

În anii 1970 şi 1980, mii de persoane hemofile au contractat HIV şi virusul hepatitei C după ce au primit transfuzii cu sânge provenind din Statele Unite, sub supraveghererea serviciului de sănătate publică (NHS) din Marea Britanie. 

"Este o tragedie care a cauzat dificultăţi şi dureri incomensurabile tuturor persoanelor afectate, iar o anchetă ce vizează stabilirea adevărului în legătură cu ceea ce s-a întâmplat reprezintă măsura potrivită care trebuie să fie luată", a declarat un purtător de cuvânt al prim-ministrului britanic Theresa May. 

Ministrul sănătăţii, Jeremy Hunt, a abordat acest subiect cu ocazia unui consiliu al miniştrilor, marţi, considerând că este "necesar să se stabilească cauzele acestei nedreptăţi teribile", a precizat acelaşi purtător de cuvânt. 

În urma unei penurii de sânge, NHS s-a orientat spre furnizorii americani care îi remunerau pe donatorii lor, printre care se aflau însă şi deţinuţi şi alte grupuri ce prezentau un risc sporit de infectare. 

O anchetă precedentă, încheiată în 2009, a stabilit că miniştrii britanici ar fi trebuit să acţioneze mai devreme, pentru a creşte rezervele britanice de sânge şi pentru a pune capăt dependenţei NHS de importuri. 

Ancheta s-a încheiat cu implementarea unui sistem de indemnizare a victimelor, însă niciun proces nu a fost demarat în instanţă, iar responsabilităţile nu au fost definite. 

Anunţul Guvernului a fost făcut în contextul în care Parlamentul tocmai a dezbătut această chestiune, la cererea deputatei laburiste Diana Johnson, care a reproşat autorităţilor că nu au avut în vedere o anchetă penală pentru acest scandal, considerat "cel mai grav dezastru medical din istoria NHS", după părerea ei. 

Parlamentarii londonezi doresc ca noua anchetă să permită angajarea unor urmăriri penale, ca în cazul dramei produse pe stadionul Hillsborough. După ce 96 de suporteri au murit în urma unei busculade produse în timpul unui meci de fotbal în 1989, şase persoane au fost inculpate în iunie 2017, la 28 de ani după acea tragedie.AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri