Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Metode eficiente pentru a scăpa de răgușeală

Metode eficiente pentru a scăpa de răgușeală

de Redacția Jurnalul    |   

Răcelile, virozele, gripele din sezonul de iarnă pot provoca inflamarea corzilor vocale, ceea ce duce la răgușeală.

Însă există câteva soluții care te pot ajuta să-ți recapeți vocea mai repede. 

Răgușeala este o complicație frecventă a răcelilor și gripei. Virusurile respiratorii pot să irite și să inflameze laringele – un segment al căilor respiratorii care cuprinde corzile vocale și epiglota. Când laringita afectează corzile vocale, sunetele produse prin mișcarea și vibrația lor devin distorsionate. Astfel că vocea sună răgușit.

Pe lângă infecții, expunerea la iritanți precum fumul de țigară și aerul poluat poate contribui la dezvoltarea răgușelii. Și utilizarea excesivă a vocii, țipatul și vorbitul mult suprasolicită corzile vocale.

Laringita poate fi de scurtă durată (acută) sau de lungă durată (cronică). În cele mai multe cazuri sunt declanșate de infecții virale sau de suprasolicitarea vocii și sunt temporare. Răgușeala persistentă, care durează mai mult de trei săptămâni, poate semnala o afecțiune mai gravă, cum ar fi refluxul gastroesofagian, alergiile, leziunile corzilor vocale sau tumorile, potrivit medicool.ro. 

Soluții pentru a scăpa de răgușeală

Există câteva metode de îngrijire care te pot ajuta să atenuezi inflamația corzilor vocale și să-ți recuperezi vocea mai repede, potrivit centrului medical academic american Mayo Clinic:

  • Respiră aer umed. Folosește un umidificator pentru a menține umed aerul din casă sau de la birou. Inhalarea aburilor dintr-un bol cu apă caldă sau în timpul unor dușuri calde poate fi, de asemenea, benefică;
  • Odihnește-ți vocea cât mai mult. Evită să vorbești sau să cânți prea tare sau prea mult timp. Dacă trebuie să vorbești în fața unor grupuri mari, folosește un microfon sau un megafon;
  • Bea cât mai multe lichide. Deshidratarea duce la uscarea mucoaselor din laringe și la iritarea corzilor vocale, ceea ce poate agrava răgușeala. Evită alcoolul și cofeina până la vindecare, deoarece acestea deshidratează;
  • Umezește-ți gâtul. Folosește pastile pentru gât, gargara cu apă sărată sau mestecă gumă pentru a menține constant mucoasele umede;
  • Evită fumatul. Fumul de țigară usucă gâtul și irită corzile vocale;
  • Evită să-ți dregi vocea. Obiceiul de a tuși sau de a-ți drege vocea pentru a curăța gâtul agravează iritația corzilor vocale;
  • Evită decongestionantele. Aceste medicamente pot usca gâtul;
  • Evită șoptitul. Vorbitul în șoaptă pune și mai multă presiune pe corzile vocale decât vorbirea normală.

Remedii preparate în acasă

Ceai cu miere

Băuturile calde, în general, pot ajuta la calmarea gâtului iritat. Mierea este recunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatoare și antibacteriene, iar efectul poate fi potențat de ceaiurile calde. Atenție, ceaiurile fierbinți sunt contraindicate! Ele pot agrava inflamația corzilor vocale. 

Suc de aloe vera

Aloe vera are proprietăți antiinflamatoare și poate ajuta, de asemenea, la reducerea iritației gâtului. Asigură-te că utilizezi un suc de aloe vera comestibil și adecvat pentru consum.

Eucalipt

Uleiul de eucalipt folosit acasă la inhalații cu abur poate ajuta la atenuarea laringitei, precum și la simptomele de răceală și gripă, sinuzită și infecții ale gâtului, potrivit publicației Verywell Health

Lavandă

Lavanda sau levănțica Levănțică se găsește în compoziția multor produse naturale care ajută la reducerea iritației gâtului, inclusiv sub formă de ceaiuri și pastile.

În cantități mari, lavanda care conține acid glicirizic (sau glicirizină) poate provoca hipertensiune arterială. Folosește doar extract de levănțică deglicirizat, din care a fost îndepărtat acidul glicirizic.

Lumânărică

Verbascum, o plantă mai cunoscută ca lumânărică, este cunoscută pentru efectul său calmant la nivelul tractului respirator. Anumiți compuși din frunzele și florile de verbascum acționează ca un balsam aplicat pe mucoase, calmând inflamația acestora. Lumânărica este disponibilă sub formă de ceai și pastile. 

Ghimbir

Rădăcina de ghimbir este considerată unul dintre cele mai bune remedii pentru răgușeală. Compușii cu proprietăți antiinflamatoare pot ajuta la reducerea inflamației și disconfortului asociat cu răgușeala. Prepară ghimbirul sub formă de ceai și adaugă miere pentru a intensifica efectele benefice. 

Subiecte în articol: raguseala raceala
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri