De când cu nebunia dietelor și a nutriției sănătoase ați auzit cu siguranță despre carbohidrați. Este denumirea pretențioasă pentru glucide, despre care toți am învățat în școală. Deja lucrurile par mai puțin complicate, nu? Exact ca-n cazul celorlalte elemente, proteine adică aminoacizi și lipide adică grăsimi, există carbohidrați buni și carbohidrați răi dar cu siguranță aveți nevoie de ei în alimentația voastră. Pentru că reprezintă principala sursă de energie pentru organism.
Cei buni, pe de altă parte, sunt carbohidrații complecși. Moleculele sunt mai mari deci și organismul le procesează mai greu iar energia se eliberează treptat. Pe lângă faptul că vei avea energie mai mult timp pentru activitățile tale, tot doctor Menci ne spune că se evită, astfel, șocurile insulinice și variațiile glicemice bruște. Carbohidrații complecși provin din fructe, legume și cereale integrale.
De ce nu trebuie eliminați carbohidrații din dietă
Tot profesorul Gheorghe Mencinicopschi zice, iar eu îl cred, că o dietă fără carbohidrați duce la constipație, modificări bruște de dispoziție, stări depresive chiar, amețeli, dureri de cap și de stomac, ba chiar crește riscul bolilor cardiovasculare.