Jurnalul.ro Ştiri Politică Momente tragicomice la audierile-fulger

Momente tragicomice la audierile-fulger

de Georgiana Ionita    |   

Cei 26 de miniștri ai Cabinetului Grindeanu au fost audiați pe repede înainte în Parlament. Fiecare a avut mai puțin de 30 de minute la dispoziție pentru a se prezenta în fața comisiilor, însă cu toții au primit aviz favorabil.

Parlamentarii din Opoziție au criticat în termeni duri modul în care s-au efectuat audierile miniștrilor în comisiile de specialitate. „Audierea unui ministru durează maximum 10-15 mi-nute. Întrebări în mare majoritate de la colegii de partid. Sigur așa se face performanță și așa devenim o forță economică europeană și globală”, a acuzat liberalul Florin Cîțu. „PSD face o mascaradă din ideea de audiere a miniştrilor. 30 de minute per ministru – pentru întrebări mai rămân zece minute, pentru răspunsuri nimic. Totul pe repede înainte, buldozerul lui Dragnea nivelează tot”, s-a revoltat și deputatul USR Cătălin Drulă. „Este un abuz ce se întâmplă în clipa de față pentru că eu, ca parlamentar, dacă am 20 de întrebări vreau să i le adresez! Vorbim totuși despre audieri pentru funcția de ministru în Guvernul României!”, a protestat şi deputatul PMP Eugen Tomac, cel care a părăsit sala în timpul audierii Anei Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene. Tomac a fost apostrofat surprinzător de Mihai Voicu (PNL) . „Ce vreți, să stăm aici să demonstrăm teorema lui Pitagora?”, l-a repezit liberalul.

 

Mare e Grădina Domnului!

Discursul Anei Birchall a creat forfotă în timpul audie­rilor, motiv pentru care preşe­dintele Comisiei de afaceri europene din Senat, Gabriela Creţu, a amenințat cu evacu­area sălii. Birchall și-a continuat prezentarea în termeni poetici și i-a îndemnat pe români să pună în valoare „această țară atât de frumos numită Grădina Maicii Domnului”. Întrebat de parlamentarii PNL și USR despre posibilitatea inițierii unei legi a amnistiei și a grațierii, noul ministru al Justiției, Florin Iordache, a dat-o cotită. „O lege a amnistiei şi graţierii nu a fost promovată de noi în campania electorală, dar o astfel de lege discutată în Parlament e de bun augur”, a recunoscut pesedistul. Noul ministru al Economiei, Alexandru Petrescu, a încercat să impresioneze audiența, spunând că vrea să restructureze Complexurile Energetice Oltenia şi Hunedoara, însă un parlamentar i-a atras atenția că cele două complexuri nu se află în subordinea Ministerului Economiei, ci aparţin de cel al Energiei. În schimb, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a avut un răspuns neinspirat după o audiere-fulger în care a dat doar trei răspunsuri. Întrebat câţi kilometri de autostradă vor fi inauguraţi în 2017, Cuc a răspuns fără să stea pe gânduri: „Nu promit niciun kilometru de autostradă”. Jurnaliştii nu avut acces la audierile miniştrilor de Interne şi Apărare, pe motiv că în comisie se discută probleme de securitate naţională.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri