Te întrebi de ce am început astfel un articol ce are ca temă montarea cablurilor aeriene?
Deși folosim curentul electric. internetul, televiziunea și telefonia zilnic, rareori ne gândim la sistemele, procesele și, bineînțeles, cablurile care le fac posibile. De aceea, am discutat cu echipa IMOCON, furnizor de utilaje și echipamente pentru lucrări edilitare, despre ce presupune un proiect de montare a cablurilor, ce opțiuni există și cum arată procesul de montare pe șantier.
Accesul nostru la tehnologie depinde mult de cablurile agățate (sau îngropate) prin oraș. Pe măsură ce aceasta devine tot mai accesibilă, și soluțiile de montare se adaptează și devin mai eficiente.
Subteran sau aerian: ce opțiune să alegi?
Infrastructura rețelelor electrice și de telecomunicații este în progres continuu. Dacă lucrezi în domeniu, probabil că știi deja disputele pe tema montării subterane sau aeriene a cablurilor.
Tot mai multe inițiative locale – și chiar proiecte de lege – susțin înlocuirea cablurilor aeriene și montarea lor subteran. În ultimii ani, am asistat la o serie întreagă de luări de poziție pe această temă. Ba mai mult, au existat și acțiuni ceva mai drastice, cum ar fi tăierea cablurilor sau stabilirea unor tarife pentru firele amplasate pe proprietatea publică sau privată a orașelor.
Motivul principal? Orașul devine tot mai împânzit de fire ce atârnă de pe un stâlp pe altul. Asta generează atât probleme de estetică, cât și de siguranță (firele căzute la pământ, stâlpii dărâmați pot provoca accidente).
În „teren”, decizia depinde de mulți factori, de la tipul solului din zona unde tragem cablurile, la infrastructura deja existentă. Scopul este întotdeauna alegerea soluției care se dovedește cea mai eficientă în raportul costuri – durabilitate. Nu există o alegere predefinită, deși probabil ne-ar plăcea tuturor să privim spre cer fără să dăm cu privirea de cabluri.
Beneficiile și dezavantajele unei rețele de cabluri aeriene
Dacă ți-am dat impresia că montarea cablurilor aeriene e varianta mai puțin dezirabilă, ei bine, adevărul nu e chiar acesta. Tragerea cablurilor pe stâlpi are atât beneficii, cât și dezavantaje, iar cel mai important e să analizezi soluția pornind de la specificațiile proiectului tău.
Să vedem, totuși, care sunt principalele caracteristici ale acestei variante de tragere a cablurilor:
- Costuri de montare mai mici – acesta este unul dintre cele mai mari avantaje ale cablurilor aeriene. Procesul de tragere este relativ simplu (cu utilajele potrivite!) și nu este necesară săparea de șanțuri, ceea ce menține la minimum costurile;
- Cablurile sunt expuse la condițiile de mediu – se poate spune despre cablurile aeriene că stau „în bătaia vântului”, cum zice o vorbă din popor. Pentru că nu sunt îngropate, în timp, condițiile de mediu le pot afecta integritatea și pot cauza accidente. Totuși, amplasarea „la vedere” aduce și un avantaj, după cum vei observa imediat;
- Intervenție mai rapidă în cazul defecțiunilor – fiind vizibile în totalitate, cablurile aeriene fac mai simplă detectarea și reparația în cazul unor defecțiuni;
- Estetică mai puțin plăcută – așa cum am menționat deja, acesta este unul dintre cele mai vehiculate dezavantaje. Cu cât sunt mai multe cabluri, cu atât spațiul devine mai încărcat vizual;
- Se pot trage pe o infrastructură deja existentă – un stâlp poate susține mai multe cabluri aeriene, cu funcții diverse. Acest lucru ușurează atât planificarea unei rețele, cât și etapa de montare.
Utilaje necesare pentru montarea cablurilor aeriene
Acum că am trecut prin principalele informații despre montarea cablurilor aeriene, e momentul să discutăm exact care sunt utilajele necesare pentru un astfel de proiect. Trebuie să menționăm că vom avea în vedere o listă generală, iar în funcție de lucrare aceasta se poate modifica. De asemenea, există mai multe tehnici de tragere a cablurilor aeriene, așa că și asta va influența utilajele necesare.
Un proiect de montare a cablurilor aeriene presupune, în general, următoarele resurse:
- Tamburi de cablu și accesoriile lor – rolele pe care sunt depozitate și transportate cablurile. Procesul de derulare, ridicare și încărcare a tamburilor se realizează tot tehnologic, cu ajutorul accesoriilor speciale;
- Echipamente pentru transportul cablurilor – cel mai adesea discutăm aici despre remorci pentru tamburi de cablu. Acestea vin în forme și dimensiuni multiple: spre exemplu, la IMOCOM găsești variante ca suportă încărcături de la 1000 până la 8150 de kg;
- Troliu și tensioner pentru tragerea cablurilor aeriene – aceste utilaje ajută la tragerea propriu-zisă a cablurilor și la menținerea unei tensiuni optime a acestora atunci când sunt amplasate;
- Dispozitive de ghidaj, dispozitive anti-răsucire și alte accesorii specifice – pe lângă utilajele robuste, montarea cablurilor aeriene necesită și echipamente ceva mai micuțe, dar aproape la fel de importante. Aici includem rolele de tragere a cablurilor (cum sunt cele atașate pe stâlpi, de exemplu), dispozitive care ghidează direcția de tragere sau cele care previn răsucirea cablului pe parcursul tragerii.
Toate aceste utilaje și echipamente sunt, desigur, completate de resursa umană, care are rolul de a monitoriza buna desfășurare a lucrării. Iată ce ne spune Laszlo Fodor, administrator IMOCON, în legătură cu acest aspect:
„Am depășit etapa când lucrările edilitare se făceau cu mâinile, printr-un efort fizic al unor zeci sau sute de oameni. Tehnologiile pot acum să facă munca grea – de la transportarea cablurilor, la tragerea lor și chiar montarea pe stâlpi. Sigur că resursa umană e încă la fel de importantă, dar acțiunile precum direcționarea cablurilor se fac acum prin simpla manevrare a joystick-ului de la troliul de tras cabluri, de exemplu.”
Cum te poate ajuta IMOCON
Dacă activezi în domeniul electricității sau al fibrei optice, IMOCON poate deveni un partener de durată pentru proiectele de tragere a cablurilor aeriene și nu numai. Compania are o experiență de peste 19 ani în domeniul lucrărilor edilitare, sute de clienți și colaborări cu cei mai apreciați producători de utilaje. În plus, IMOCON oferă și o gamă de servicii importante – consultanță, instruirea personalului și service pentru utilajele comercializate.
În domeniile tehnice, cum sunt și lucrările edilitare, e dificil uneori să găsești oameni dispuși să ofere din experiența lor. Colaboratorii nu sunt întotdeauna de cuvânt, iar asta poate îngreuna finalizarea proiectelor. IMOCON își propune să-ți ofere resursele necesare pentru a putea duce la bun sfârșit lucrările contractate cât mai eficient. Fie că vorbim despre cumpărarea utilajelor care reduc timpul de execuție și resursele umane necesare, serviciile oferite sau posibilitatea de închiriere/achiziționare SH, vei găsi la IMOCON soluții reale pentru succesul companiei tale.