Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegeri locale 2016. Morții erau iar pregătiți să voteze

Alegeri locale 2016. Morții erau iar pregătiți să voteze

de Maria Alifantis    |   

„România e singura ţară din lume unde, dacă cei vii boicotează votul, atunci votează morţii”. Cuvintele rostite în trecut de Corneliu Vadim Tudor pot descrie şi azi alegerile locale. Peste 1.500 de morţi erau gata să-şi voteze primarii pe 5 iunie, a descoperit MAI.

Pentru a evita glumele macabre după alegeri, reprezen­tanţii ministerului condus de Petre Tobă au început să facă ordine în listele electorale ca să se asigure că printre cetăţenii cu drept de vot nu se mai regăsesc și persoane îngropate, aşa cum s-a întâmplat de multe ori în ultimii ani. Printre votanții ce vor merge la urne pentru a-și alege primarul s-au strecurat „din greşeală” peste 1.500 de morți. Cel puțin atâţia a identificat până acum Ministerul Afacerilor Interne, ca urmare a verificărilor realizate înainte de alege­rile locale. Potrivit MAI, s-a descoperit că în bazele de date de la Evidenţa Popu­laţiei apăreau peste 1.500 de persoane cu vârsta de peste 100 de ani care, deși aveau documente care să ateste decesul, figurau în continuare pe listele electorale. Cu toate acestea, în evidența Regis­trului Naţional apar alte o mie de persoane care au împlinit centenarul, asupra cărora încă se mai fac verificări. Pentru a evita glumele cu fantome care votează, MAI a transmis Autorității Electorale Permanente actualizările făcute, pentru ca persoanele decedate să fie scoase de pe liste.

Aplicaţie informatică antifraudă

Neactualizarea listelor electorale nu este singura problemă a sistemului de vot. Fraudarea alegerilor prin votul multiplu este, potrivit anchetelor din ultimii ani, una dintre problemele persis­tente. Ca urmare, ieri au fost testate aplicațiile informatice antifraudare, dar și cele care permit raportarea în timp real a prezenței la vot. Aceasta a fost prima dintre cele trei simulări ale alege­rilor locale realizate de Comisia Tehnică Centrală. MAI verifică, de asemenea, situaţiile în care mai multe persoane şi-au stabilit reşedinţa la aceeaşi adresă sau acele cazuri în care alte persoane îşi stabilesc, în mod repe­titiv, reşedinţa în peri­oada de dinaintea alegerilor.

Subiecte în articol: alegeri locale alegeri locale 2016
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri