Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Motive pentru care nu reușim în viață

Motive pentru care nu reușim în viață

de Paul Bardasu    |   

Rolul acestui material nu e să răpească și ultima fărâmă de speranță, ci să deschidă larg ochii oamenilor. „Vezi tu, eu am dat-o-n bară. Grav de tot. Și mi-ar plăcea să nu faci la fel”, spune Vasi Rădulescu, medic, dar și antreprenor de succes.

Viața are plusuri și minusuri. Cu ce vrei să începem? Hai să punem plusurile: e frumoasă, ai ocazia să călătorești, iubești de câteva ori, întâlnești oameni interesanți. Ar mai fi unele plusuri, dar cred că te-ai prins. Să trecem la minusuri: e și urâtă, pierzi oameni, trebuie să muncești ca să te întreții, iubirea aduce la pachet și suferință, poți experimenta episoade de depresie, te chinui cu găsirea unui sens, poți fi lovit din toate părțile. La naiba, pare că sunt mai multe minusuri. În realitate, viața nu e despre plusuri și minusuri, ci despre cum interpretezi tu totul. Da, viața e interpretarea ta.

Dacă te simți captiv în gânduri excesive, ai toate riscurile să eșuezi lamentabil în viață. E clar că ceva nu faci bine. Și nu ți-o spun cu superioritate sau aroganță, ci din unghiul omului care a căzut, s-a dat cu capul de toți pereții, a făcut cunoștință cu eșecul, a fost la un pas să pună punct (da, suicid). Cu toate acestea, acum am depășit totul. Mă simt un alt om. Văd lucrurile altfel. Sunt pregătit să rezolv un milion de chestii. Vreau să ajung la 60-70-80-90 de ani și să nu-mi pară rău când mă uit în urmă.

Să o luăm pe rând.

Vei eșua lamentabil în afaceri dacă nu începi una. Dacă aștepți să se alinieze toate planetele, să iasă Mercur din retrograd, să se alinieze și chakrele, nu vei face nimic niciodată. Mi-au luat trei ani până am avut curajul să fondez prima companie (Readers Do Good). Îmi făceam prea multe griji. Dar cum mă voi descurca? Cum voi găsi angajați? Cum voi convinge oamenii să cumpere ceva de la mine? Cum voi plăti taxele? De unde voi lua materiale? Eram copleșit. Într-o zi m-am apucat de treabă și, cu încercări, cu greșeli, acum am ajuns la un nivel acceptabil, în care stăpânesc lucrurile și nu mă mai sperie aproape nimic. Am învățat enorm. Nu regret nimic. Mă pregătesc să mai fac o companie, ca o nouă provocare. Setez noi obiective și seturi de acțiuni pentru a ajunge acolo. Abia aștept (dacă nu avem entuziasm e mai greu să facem ceva).

„Mă înfioară câte boli evitabile văd”

Vei eșua lamentabil în viață dacă nu vei avea grijă de tine. Da, sunt medicul acela care preferă să consulte oameni sănătoși, care au grijă de ei. Mă înfioară câte boli evitabile văd. La naiba, ai grijă de tine. Nu are nimeni în locul tău. Ai grijă ce mănânci, mișcă-te, dormi bine, cultivă-te, fă o plimbare pe la soare, comunică cu cei dragi, meditează. Ține-ți un mediu care să te ferească de obiceiurile negative și să te împingă la cele pozitive. Alege-ți în jur oameni care să te impulsioneze la evoluție, nu să te tragă în jos sau în obiceiuri negative. Dacă nu pui în ordine aceste capitole, șansele să reușești în viață sunt tot mai mici.

Vei eșua lamentabil dacă nu-ți faci o listă cu visurile tale și nu tragi tare pentru a împlini totul. Da, pe drum vei pierde motivația. Te vei plictisi. Dar continuă! Nu vine nimic peste noapte, ci greu, greu, greu. Nu te aștepta să ai succes în afacere din primul an. Nu te aștepta să ai corpul perfect după prima lună la sală. Nu te aștepta să ai viața ideală după o săptămână de schimbări pozitive. Păstrează picioarele pe pământ, ai umilință și nu uita că lucrurile bune se construiesc greu.

Nu cheltui prostește!

Vei eșua din plin dacă-ți păstrezi obiceiul de a gândi excesiv. Ce am spus mai sus - nu te mai gândi la orice chichiță înainte să începi o afacere. Nu te mai gândi la orice aspect înainte să devii producător de conținut pe rețelele sociale (sunt alții mai slab pregătiți intelectual care-ți fac cu mâna din mașini scumpe, pentru că ei au gândit mai puțin, dar au acționat). Nu te mai gândi la orice punct posibil negativ înainte de o relație de iubire. Nu te mai consuma cu orice piedică înainte să scrii o carte. Fă-o. Eu am scris zece cărți (șapte de adulți și trei de copii). Știi ce? Cărțile mele nu sunt niște capodopere. Dar am muncit la ele și am crezut în misiunea mea cu educația pentru sănătate. Și nu regret nimic.

Vei eșua lamentabil dacă vei cheltui prostește. De multe ori cheltuim bani pe care nu-i avem. Încercăm să ne validăm social. Să impresionăm alți oameni. Oamenii care vor fi cu adevărat impresionați vor fi de personalitatea noastră, nu de haine, mașini, case. Dacă avem ce povesti, dacă ne comportăm simplu și frumos, dacă suntem empatici, oamenii care contează ne vor iubi. Poți investi în cărți, călătorii, evenimente, lecții de învățare. E ok. Taie banii pentru haine, mâncat mâncare nocivă, cumpărat obiecte. Scoate-ți din cap ideea că trebuie să tragi ca un rob pentru a-ți lua o mașină și o casă, pentru că așa are lumea. În caz că vă întrebați, nu am casă și nici mașină. Și nu-mi pasă de ce zic ceilalți despre mine.

Comunicarea, cheia rezolvării problemelor

Vei eșua lamentabil dacă te vei gândi excesiv la tine, la binele tău. Dacă te implici în anumite proiecte pentru a ieși tu la lumină, greșești. Ajută oamenii. Dezinteresat. Rupe din timpul tău, din cunoștințele tale. Lucrurile ți se vor întoarce când te aștepți mai puțin.

Vei eșua lamentabil dacă nu comunici. Poți rezolva majoritatea lucrurilor dacă vorbești deschis. Poți rezolva probleme în iubire. Poți rezolva probleme în afaceri. Poți rezolva probleme psihice. Trebuie doar să te deschizi.

Ești foarte aproape de a reuși în orice capitol al vieții. Timpul zboară. Poți lăsa anii să se ducă. E treaba ta. Dar dacă ajungi la 60-70-80-90 de ani și, privind în urmă, vei avea o mulțime de regrete, vei rămâne cu ele. Dacă te hotărăști azi că nu vrei să eșuezi lamentabil, apucă-te să repari măcar punctele pe care le-am amintit mai sus. Ceea ce construim apare greu. E nevoie de acțiuni repetate iar și iar, până devin automate, veritabile obiceiuri. Dar va merita din plin, crede-mă pe cuvânt.

Subiecte în articol: vasi radulescu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri