Jurnalul.ro Ştiri Externe „Dosarele Bibi” - documentarul care îl zguduie pe Netanyahu

„Dosarele Bibi” - documentarul care îl zguduie pe Netanyahu

de Şerban Mihăilă    |   

„The Bibi Files” este un nou documentar realizat de regizorii Alexis Bloom și Alex Gibney, care prezintă în premieră imagini  cu poliția israeliană, care îi interoghează pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu, pe membrii familiei și ai cercului său intim, în legătură cu acuzații de corupție. Documentarul, prezentat drept „un proiect în curs de derulare”, a fost difuzat la începutul săptămânii, la Festivalul de Film de la Toronto 2024, la câteva ore după ce un tribunal din Ierusalim a respins petiția lui Netanyahu de a bloca proiecția, scrie în exclusivitate site-ul canalului francez de televiziune „France 24”, care analizează imaginile.

Benjamin Netanyahu se întinde după un pahar cu apă aflat pe o masă. Pare relaxat, ușor pleoștit, în costumul și cravata sa. O hartă mare a Orientului Mijlociu, pe peretele din spatele lui, sporește puterea și prestigiul poziției sale de prim-ministru israelian.

„Ați cerut-o?”, îl întreabă un anchetator de poliție care nu apare în imagini. Netanyahu soarbe din pahar și întreabă, la rândul său: „Pentru ce?”. Premierul este atât de nonșalant, încât trebuie să i se reamintească care este subiectul discuției, în timpul unei anchete a poliției.

„O geantă”, i se reamintește cu răbdare. Premierul ia încă o înghițitură: „Poate. Nu-mi amintesc”. „Și dacă v-am spune că v-ați amintit?”. „Am întrebat, și ce dacă?”, curge, în continuare, dialogul.

Obiectul disprețului lui Netanyahu este o pungă opacă, pe care premierul ar fi cerut-o pentru a ascunde o cutie de trabucuri „Cohiba”, estimată la un preț de aproximativ 1.100 de dolari, pe care a primit-o de la un miliardar israelian. 

Este una dintre numeroasele cutii de trabucuri și sticle de șampanie pe care prim-ministrul și soția sa, Sara Netanyahu, le-ar fi primit de la „prietenii” lor israelieni bogați.

Scena se derulează într-un nou documentar, „The Bibi Files” („Dosarele Bibi”), care prezintă imagini nedifuzate până acum, din timpul interogatoriilor poliției israeliene, care au dus la punerea sub acuzare a lui Netanyahu, în noiembrie 2019, pentru corupție.

Filmul lui Alexis Bloom și Alex Gibney a avut primele proiecții pe 9 și 10 septembrie la Festivalul de Film de la Toronto 2024.  

Regizor și producător american de film, Gibney este considerat  unul dintre cei mai importanți documentariști ai timpului nostru, iar Bloom a fost producătoare la numeroase prestigioase emisiunii TV de investigații din SUA.

Documentarul a fost prezentat luni la festival, la doar câteva ore după ce un tribunal din Ierusalim a respins petiția lui Netanyahu de a bloca proiecția. 

Pe parcursul a două ore captivante, „Dosarele Bibi” dezvăluie imagini filmate de poliție, care îl interoghează pe Netanyahu, pe familia lui, pe prieteni și membri ai personalului său, precum și pe un fost ministru israelian de Finanțe. 

O serie de experți, inclusiv foști înalți oficiali israelieni, creează împreună scene de lăcomie umană și compromis moral, într-o cronică ușor de urmărit.

Cum a contribuit un flux constant de trabucuri scumpe, șampanie și brățări încrustate cu diamante la situația actuală din Orientului Mijlociu? 

Au obiectele de lux, cu nume de cod și ascunse în genți, vreo legătură cu locuitorii din Gaza, strămutați și disperați după aproape un an de bombardamente israeliene? 

Pot fi acestea legate de tragedia familiilor israeliene care încă nu i-au găsit pe cei dragi, răpiți în timpul atacului Hamas din 7 octombrie 2023 și duși în Gaza?

„Dosarele Bibi” leagă evenimente, oferind piese dintr-un joc de puzzle, pe care le examinează și le potrivește într-o reconstituire politică a situației complicate din Orientul Mijlociu. 

„Rezultatul este o poveste aproape shakespeariană despre corupția unui singur om și despre modul în care aceasta poate infecta corpul politic al unei națiuni aflate, din nou, în război împotriva unui popor fără țară”, scrie site-ul „France 24”.    

Mii de ore de înregistrări filmate

Interogatoriile poliției, aflate la baza narațiunii „Dosarelor Bibi”, au fost înregistrate între 2016 și 2018 și nu au fost niciodată difuzate în Israel, din cauza legislației privind viața privată.

Filmările i-au fost divulgate lui Gibney la începutul anului 2023, înainte de atacul din 7 octombrie și de izbucnirea ulterioară a războiului din Gaza. 

În momentul în care documentaristul laureat al premiului Oscar a primit înregistrările, Israelul era cutremurat de proteste în masă la adresa încercărilor administrației Netanyahu de a impune o legislație care să ofere guvernului mai mult control asupra sistemului judiciar, în special asupra Curții Supreme.

„A fost chiar în perioada în care Netanyahu încerca să schimbe rolul sistemului judiciar din Israel. Asta, pentru mine, a creat imediat o legătură în ceea ce privește încercarea lui de a eluda consecințele acuzării împotriva sa. 

Așadar, era deja conectat la ceva mai amplu decât o simplă înregistrare a interogatoriului despre proces”, a spus Gibney, coproducător al documentarului, într-un interviu acordat cu câteva zile înainte de proiecția la festivalul de film.

Procesul de corupție al lui Netanyahu, care este încă în desfășurare, implică trei cazuri, etichetate 1.000, 2.000 și 4.000.

Cazul 1.000 implică mită și abuz de încredere în legătură cu cadourile exorbitante oferite lui Netanyahu și soției sale de către miliardarul israelian de la Hollywood Arnon Milchan și de magnatul australian James Packer, în schimbul unor presupuse favoruri politice.

Cazul 2.000 implică o negociere în favoarea proprietarului cotidianului israelian „Yedioth Ahronoth”, în dauna unui ziar rival, în schimbul obținerii unei acoperiri favorabile în presă.

Cazul 4.000 implică, de asemenea, presupusa luare de mită și abuzul de încredere în legătură cu o „înțelegere reciprocă” pentru o acoperire mediatică pozitivă, de data aceasta cu proprietarul de atunci al popularului site de știri „Walla”.

Interogatoriile înregistrate durează „mii de ore și nu le-am văzut pe toate, deoarece există un arbore genealogic foarte elaborat, să-i spunem așa, legat de diferitele cazuri. Iar unii dintre oamenii care au fost interogați sunt actori minori”, a explicat Bloom, care a regizat documentarul. 

„Dar am urmărit toate personajele centrale și, din păcate, nu am putut să le includem chiar pe toate”, a adăugat ea.

„Dovezile voastre sunt minciuni totale!”

Personajele care se confruntă cu anchetatorii poliției au fost informate că sunt înregistrate, iar mărturiile lor ar putea fi folosite în instanță. Desigur, ele nu erau conștiente de faptul că ședințele lor vor fi urmărite, după ani, de publicul din toată lumea. 

Pe parcursul interviurilor cu poliția, personajele dau dovadă de aroganță sau remușcări, care corespund adesea bogăției și puterii lor. Pe de altă parte, unii dintre angajații lor dezvăluie o probitate la condițiile de stres, care pare să lipsească majorității șefilor lor.  

„Am simțit că este greșit, dar ce puteam să fac? Ei mi-au spus să o fac. Mi-e teamă că părinții mei vor afla și le va fi rușine de mine”, plânge menajera și bucătăreasa familiei Netanyahu, care a fost la curent cu cadourile de lux pe care producătorul israelian de la Hollywood, Milchan, le-a oferit patronilor săi.

„Nu aveți de ce să vă fie rușine”, intervine polițistul, cu spatele la cameră. „Bineînțeles că am!”, răspunde ea, ștergându-și lacrimile cu mâneca tricoului.

Sara Netanyahu, în schimb, afișează un dispreț și o furie greu de digerat. Întrerupându-și anchetatorii, prima doamnă a Israelului strigă la un moment dat: „Dovezile voastre sunt niște minciuni totale. La revedere!”.

„Nu cred că ei consideră că au făcut ceva rău. Cred că sunt, într-adevăr, inflamați de propria lor importanță. Mulți oameni cu care am vorbit, atât oficial, cât și neoficial, au spus că Netanyahu a ajuns în această stare în care se confundă cu Israelul, de genul «statul sunt eu»!”, a explicat Bloom.

„Spectacolul de groază al lui Yair Netanyahu     

Netanyahu susține că acuzațiile de corupție sunt nefondate și reprezintă o încercare a rivalilor politici de a-l persecuta pe el și familia sa. Referindu-se la el însuși la persoana a treia, premierul dezvăluie un tipar care reiese din majoritatea ședințelor sale de interogatoriu: ancheta „nu este despre Benjamin Netanyahu”, ci împotriva „Israelului” și a „democrației”.

Fiul lui, Yair, este convins că mass-media „de stânga, marxistă” i-a înscenat tatălui său acuzațiile, pentru a sprijini „sute de mii de imigranți arabi ilegali”.

În timpul unui interogatoriu din martie 2019, pe care poliția l-a supranumit „spectacolul de groază Yair Netanyahu”, fiul prim-ministrului i-a numit pe anchetatorii săi „ofițeri Stasi” și „poliția Gestapo”, într-o criză de nervi terifiantă, în care Netanyahu Junior a asociat conspirațiile de dreapta cu securitatea statului.

Cu toate acestea, experții din documentar susțin că tocmai corupția lui Netanyahu și încercarea sa de a evita Justiția au compromis securitatea Israelului și au distrus speranțele de pace în Orientul Mijlociu.

De-a lungul filmului, Raviv Drucker, un jurnalist de investigație israelian experimentat, coproducător al „Dosarelor Bibi”, care apare și în documentar, oferă contextul și consecințele acțiunilor premierului.

Cadourile generoase din partea prietenilor miliardari, de exemplu, duc la încercări de modificare a legislației fiscale în favoarea lor, explică Drucker, după ce sunt difuzate imagini cu ministrul israelian de Finanțe de la vremea respectivă, Yair Lapid. 

Atunci când producătorul hollywoodian, Milchan, a avut probleme cu prelungirea vizei sale în SUA, după ce s-a lăudat public cu rolul lui într-o afacere de achiziție de arme, Netanyahu l-ar fi sunat personal pe secretarul de Stat american de atunci, John Kerry, pentru a aborda situația. Milchan și-a obținut reînnoirea vizei pentru SUA.

Între timp, acuzațiile de corupție împotriva lui Netanyahu, tratate pe larg în mass-media israeliană, sunt atât de incendiare încât principalele partide politice ale țării au refuzat să formeze alianțe cu premierul pentru alegerile din 2022. 

Acest lucru l-a forțat pe ambițiosul politician să intre în brațele extremiștilor de dreapta, precum actualul ministru de Interne, Itamar Ben-Gvir, și ministrul de Finanțe, Bezalel Smotrich, care erau considerați odată, de către principalele partide, de neabordat. La rândul lor, extremiștii sunt hotărâți să extindă războiul din Gaza și în coloniile evreiești din Cisiordania ocupată, susțin mai mulți experți intervievați în film. 

„Situația sa juridică ne subminează securitatea”, remarcă Drucker. 

„Eram slabi, dar nu din cauza protestelor privind reforma judiciară, ci din cauza politicilor pe care le conducea Netanyahu. Și era clar pentru mine că rezistența noastră se destrăma. 

Aceasta a creat un pericol uriaș, un pericol pentru securitate, deoarece dușmanii noștri înțeleg acest lucru - uneori mai devreme decât noi”, spune Ami Ayalon, fost șef al Shin Bet, agenția de informații interne a Israelului.

Atacul din 7 octombrie ridică miza

Atunci când Hamas a atacat Israelul, la 7 octombrie 2023, Bloom se afla în plin proces de realizare a filmului „Dosarele Bibi”, intervievând experți, convingând membri ai cercului apropiat al lui Netanyahu să vorbească oficial și încercând să dea formă unei povești complexe.

Atacul a luat-o prin surprindere pe Bloom, al cărei tată este evreu și care a vizitat deseori Israelul. 

„A ridicat miza. Inițial, toată lumea a făcut o pauză în jurul datei de 7 octombrie, și a fost nevoie de un minut pentru a face un bilanț al situației. 

Alex Gibney și cu mine am discutat despre asta pe toate fețele: cum facem acest film? Există doar anumite aspecte practice ale filmării oamenilor într-o perioadă de doliu național”, a spus Bloom. 

„Dar am constatat că, destul de repede, a existat o consecvență în rândul multor israelieni, în privința faptului că Netanyahu nu ar trebui să fie prim-ministru. Și ne-au spus că nu ar trebui să fie prim-ministru în timp de pace și mai ales nu în timp de război!”, a povestit ea.

„Dosarele Bibi” are puține șanse să fie difuzat în Israel, deoarece legile privind viața privată din această țară stipulează că materialele audiovizuale pot fi făcute publice, numai după obținerea permisiunii persoanelor filmate în timpul procedurilor oficiale. 

„Este puțin probabil ca Netanyahu să își dea acordul”, a glumit Gibney, cu un zâmbet ironic. „Există o restricție legală în acest moment în Israel, prin acord cu sursa. Peste tot în lume, nu există nicio restricție. Așadar, plănuim să îl distribuim cât mai larg posibil și să rămânem în limitele promisiunii noastre, sau ale promisiunii mele față de sursă”, a adăugat el.

În calitate de regizor, Bloom remarcă faptul că filmul se adresează publicului internațional, în special american. „Aceste povești despre Netanyahu sunt destul de cunoscute în Israel. Foarte mulți israelieni mi-au spus însă de-a lungul drumului: «Trebuie să difuzezi asta în lumea largă»!”, a adăugat ea.

Necesitatea unei difuzări rapide a stat la baza deciziei de a înscrie filmul la categoria, „proiect în derulare”, la Festivalul de Film de la Toronto 2024, care este o întâlnire majoră pentru distribuitorii de filme.

„Există un adevărat sentiment de urgență aici, cu acest război care continuă. Este un film de modă veche, despre adevărul de la putere. Iar el este la putere”, a mai spus Bloom, referindu-se la Netanyahu.

Gibney este de acord. „Avem de-a face cu o conflagrație în Orientul Mijlociu, unde oamenii mor în fiecare zi. Așadar, cred că a fost important să avem o platformă în care să putem planta un țăruș în pământ și să începem, de asemenea, o discuție serioasă despre Netanyahu și motivele sale”, a spus el.

„Trebuie să iasă la iveală, și trebuie să iasă la iveală acum!”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri