Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Numărătoarea inversă a început! Expoziția „Universul lui Salvador Dalí” mai poate fi vizitată doar până la 1 septembrie, la ARCUB – Hanul Gabroveni

Numărătoarea inversă a început! Expoziția „Universul lui Salvador Dalí” mai poate fi vizitată doar până la 1 septembrie, la ARCUB – Hanul Gabroveni

de Magdalena Popa Buluc    |   

Mai sunt doar trei săptămâni până când expoziția „Universul lui Salvador Dalí” își va închide porțile, oferindu-le iubitorilor de artă o ultimă ocazie de a explora creațiile fascinante ale unuia dintre cei mai enigmatici artiști ai secolului XX. Până la 1 septembrie, vizitatorii pot admira, la ARCUB – Hanul Gabroveni, cele peste 170 de lucrări semnate de Salvador Dalí, incluzând sculpturi, ilustrații, gravuri, bijuterii prețioase, litografii și multe altele.

Deschisă pe 13 decembrie 2023, expoziția fenomen „Universul lui Salvador Dalí” a atras până acum peste 100.000 de vizitatori români și turiști din toate colțurile lumii, confirmând succesul acestui eveniment cultural de amploare, organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu HADRAN Events. Evenimentul marchează atât 120 de ani de la nașterea lui Salvador Dalí, cât și centenarul Manifestului suprarealist, publicat de André Breton în 1924, un moment esențial în istoria curentului artistic ce promovează libertatea totală de expresie și abandonul rațiunii în favoarea imaginației, viselor și fanteziei.

 

Fidelă preceptelor suprarealiste, expoziția „Universul lui Salvador Dalí” introduce vizitatorul într-o lume dominată de subconștient – o evadare totală din cotidian prin obiecte de artă care contrazic regulile realității. Lucrările expuse la ARCUB – Hanul Gabroveni – de la sculpturi din bronz de mari dimensiuni, mobilier suprarealist, sculpturi realizate în sticlă Daum, bijuterii, miniaturi din aur încrustate cu pietre prețioase până la gravuri și litografii – dizolvă barierele dintre real și imaginar și oferă un parcurs exhaustiv prin temele predilecte abordate de Dalí în creațiile sale, coroborat cu informații despre viața artistului.

Publicul are astfel șansa de a înțelege cum a transformat Dalí frământările sale interioare și influențele culturale în opere de artă de o complexitate și o profunzime rar întâlnite, dar și să descopere multiplele fațete ale personalității Salvador Dalí, de la artistul suprarealist ale cărui creații au cucerit continente, până la omul Salvador Dalí, cu toate contradicțiile și aspirațiile sale.

 

Iubitorii de artă pot sonda (explora) viziunea fantastică, extravagantă și irațională a lui Salvador Dalí asupra lumii, unde obsesiile, angoasele și visurile invadează cadrele fixe ale realului și se materializează în obiecte de artă ce acoperă diferite mijloace de expresie artistică. De la sculpturi în bronz precum „Premoniția sertarelor”, care abordează misterele feminine în contextul efemerității timpului, la meditații asupra purității și divinității, materializate în lucrări precum „Înger suprarealist”, sau interpretări suprarealiste ale canonului biblic, operele de artă Dalí expuse la ARCUB explorează adâncimile sufletului uman și oferă privitorului o perspectivă inedită asupra lumii.

O vizită în „Universul lui Salvador Dalí” devine astfel o experiență formidabilă, unde moliciunea neașteptată a ceasurilor din opere de artă precum „Dansul timpului” schimbă pentru totdeauna percepția vizitatorului asupra timpului.

 

Ilustrație video expoziția „Universul lui Salvador Dalí”

 

În plus, expoziția „Universul lui Salvador Dalí” oferă o experiență interactivă unică: o aventură în realitatea virtuală (VR), care facilitează o înțelegere mai profundă a suprarealismului.

Pentru cei care nu au reușit încă să viziteze expoziția, acum este momentul perfect pentru a păși în lumea lui Dalí. Această călătorie prin imaginarul său bogat și provocator va rămâne cu siguranță o amintire de neuitat.

 

Pachete și bilete disponibile pentru toate categoriile de public

 

Expoziția „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB – Hanul Gabroveni poate fi vizitată până la 1 septembrie 2024, de luni până duminică, între orele 10.00-20.00. Accesul în spațiul expozițional se face din Str. Gabroveni nr. 50-53.

Biletele pot fi achiziționate, la prețuri variabile, în funcție de categorie, de pe arcub.rouniversuldali.roentertix.ro dar și direct de la casa de bilete ARCUB (Strada Gabroveni nr. 50-53). Copiii cu vârsta sub 6 ani, însoțiți de un adult, beneficiază de acces gratuit.

Studenții (cu vârsta de până în 26 de ani) și pensionarii beneficiază de tarif redus. Vizitatorii pot beneficia de ghid audio, ce conține explicații detaliate referitoare la obiectele expuse, și experiența VR, o plimbare virtuală printre personaje și simboluri desprinse din picturile Daliniene.

Atât experiența VR, cât și ghidul audio pot fi achiziționate prin pachetele de bilete disponibile, dar și separat, online și fizic, direct în locație, la costul de 10 lei, respectiv 15 lei

De asemenea, vizitatorii beneficiază și de oferte speciale: Happy Monday 50% - reducere la bilete în fiecare zi de luni și Happy Summer -  20% reducere la bilete de marți până vineri.

Pot fi organizate tururi ghidate pentru grupuri școlare de minimum 20 de copii, dar și evenimente corporate care includ tururi private ale expoziției și/sau concerte, conferințe etc. 

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri