Jurnalul.ro Ştiri Educatie Oficial. Guvernul face 1.000 de grădiniţe sportive

Oficial. Guvernul face 1.000 de grădiniţe sportive

de Theodora Şutiu    |   

Guvernul României a aprobat amenajarea şi dotarea a 1.000 de grădiniţe cu profil sportiv. Programul guvernamental „gROwth - investim în copii, investim în viitor” se va defăşura până în decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire. Schema de ajutor de stat se adresează persoanelor juridice de drept privat, inclusiv organizaţii neguvernamentale, asociaţii, fundaţii, federaţii și cluburi sportive.

Subvenționarea va începe în acest an și va fi inclusă în bugetul pentru 2019, iar acordurile pentru finanţare pot fi luate până la sfârșitul anului viitor, în limita creditelor de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat pentru acest program, iar plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2019-2022.

Ce condiţii trebuie îndeplinite

Concret, cei care doresc să obţină bani de la stat pentru a deschide o grădiniţă cu profil sportive trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Viitoarele unităţi de învăţământ pot fi construcții noi sau existente, care urmează să se modernizeze și amenajeze, dar să nu fi funcționat ca o creșă sau grădiniță în ultimii 5 ani. Totodată, clădirile trebuie să aibă cel puţin două săli de sport, dotate toate cu facilităţile necesare dezvoltării activităţii de profil.

În aceea ce priveşte cadrele didactice, în viitoarea grădiniţă trebuie să existe un număr minim de zece angajaţi, personal de specialitate sau deservire pe perioada de funcționare a acesteia.  În acelaşi timp, clădirea trebuie să îndeplinească standarde minime de construcție, de dotare generală și sportivă.

Cu se vor alege beneficiarii

Nivelul maxim al ajutorului acordat este de până la 100% din valoarea totală a proiectului, dar nu mai mult de 500.000 de euro pentru fiecare beneficiar. De asemenea, se acordă garanții guvernamentale de stat de până la 50% din valoarea creditului contractat de investitor.

O altă obligație se referă la menţinerea activității în grădiniţele cu profil sportiv realizate prin acest program cel puţin 10 ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare. 

 

Subiecte în articol: gradinite sportive
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri