Jurnalul.ro Ştiri Externe OIAC se reunește luni pentru a discuta despre presupusul atac chimic din Douma

OIAC se reunește luni pentru a discuta despre presupusul atac chimic din Douma

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a anunţat că se va reuni luni pentru a discuta despre presupusul atac chimic din oraşul sirian Douma, situat în regiunea Ghouta Orientală, din apropiere de Damasc, relatează joi AFP. 

Preşedintele Consiliului Executiv al OIAC a 'cerut o reuniune pentru a discuta cu privire la presupusa folosire a armelor chimice' în Siria, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul organizaţiei. 

Surse diplomatice au confirmat pentru AFP că discuţiile se vor axa pe situaţia din oraşul Douma, ultimul bastion al rebelilor din Ghouta Orientală, unde potrivit echipelor de securitate locale peste 40 de persoane au fost ucise sâmbătă într-un atac chimic. 

OIAC, ce are sediul la Haga, a anunţat în această săptămână trimiterea unei echipe la Douma pentru elucidarea circumstanţelor incidentului. 

''Este timpul să se renunţe la discursurile militariste pe care le auzim din anumite capitale şi să se revină la o soluţionare pe cale diplomatică a situaţiei'', se arată într-un mesaj postat pe Twitter de ambasada Rusiei în Olanda. 

Rusia, aliat al regimului sirian, s-a angajat să asigure securitatea echipei OIAC pe teren. 

Ambasada rusă la Londra a difuzat pe Twitter o fotografie cu un vehicul blindat despre care susţine că este al 'poliţiei militare ruse' care a intrat joi în Douma. ''Ei vor asigura ordinea şi distribuirea de ajutoare şi sunt pregătiţi să permită OIAC să-şi îndeplinească misiunea'', se arată în mesajul citat. 

Fondată în 1997, OIAC supervizează aplicarea Convenţiei internaţionale privind interzicerea armelor chimice. Organizaţia are 192 de state membre, reprezentând 98% din populaţia mondială.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri