Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oierii vor putea primi un leu pentru fiecare kilogram de lână vândută din 2018

Oierii vor putea primi un leu pentru fiecare kilogram de lână vândută din 2018

Oierii vor putea primi un leu pentru fiecare kilogram de lână vândută, după aprobarea ajutorului de minimis propus de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru care va fi alocată o sumă totală de 36 de milioane de lei din bugetul MADR pe anul 2018, potrivit unui proiect publicat pe site-ul instituţiei. 

"Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt de 36.000 mii lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2018 (...).Valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenţii (...) şi este de 1 leu/kg lână (...)", se arată în document. 

Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a 3 exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente. 

Potrivit proiectului, schema de ajutor de minimis se acordă crescătorilor de animale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creşterii ovinelor. Astfel, vor putea aplica pentru acest sprijin crescătorii de ovine, persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, crescătorii de ovine, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale şi crescătorii de ovine, persoane juridice. 

Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis pentru comercializarea lânii beneficiarii trebuie să deţină o exploataţie de ovine înregistrată în Registrul Naţional al Exploataţiilor şi să facă dovada comercializării cantităţii de lână pentru care solicită acordarea sprijinului. 

"Pentru obţinerea sprijinului, solicitanţii înregistraţi în Registrul unic pentru accesarea Programului de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii şi verificaţi potrivit prevederilor legale au obligaţia să depună la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, documente justificative care să ateste comercializarea producţiei de lână obţinută, până la data de 1 iulie, inclusiv, a anului următor celui în care s-a depus cererea. Documentele justificative sunt factura/fila/filele din carnetul de comercializare, din care să rezulte cantitatea de lână comercializată", se precizează în proiect. 

Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor, într-o singură tranşă anuală aferentă anului de cerere, după îndeplinirea condiţiilor menţionate.

Sursa: www.agerpres.ro

Subiecte în articol: oieri lana
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri