Organizaţia Salvaţi Copiii avertizează că o epidemie de febră galbenă s-ar putea răspândi din Africa în Europa, Asia şi cele două Americi, în condiţiile în care în lume există doar şapte milioane de doze de vaccin.
Mii de oameni sunt afectaţi de febră galbenă în Republica Democrată Congo şi în Angola. Temerea este că în cazul unei epidemii de proporţii, doar în capitala congoleză Kinshasa ar fi nevoie de 10 milioane de doze pentru a inocula toţi locuitorii.
Deja, medicii din Africa au recomandat ca dozele actuale să fie diluate de cinci ori pentru a face faţă cererii. Problema ar fi că vaccinul ar avea efecte un singur an, în loc de toată viaţa, însă în felul acesta s-ar câştiga timp pentru crearea de noi doze.
O campanie de vaccinare a 200.000 de copii din Kinshasa, capitala Republicii Democrate Congo, în următoarele 10 zile, este deja luată în calcul de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Peste 4.000 de cazuri de febră galbenă, boală care provoacă sângerări din ochi, nas, gură şi poate duce la moarte prin cedarea organelor interne, au fost semnalate în recent în Congo şi Angola, aproximatv 400 de decese fiind înregistrate în ambele ţări.
Ceea ce-i îngrijorează pe medici este că astfel de cazuri au început să fie raportate şi în Uganda şi Kenya. Mai mult, 11 cazuri de febră galbenă au fost raportate şi în China, de la persoane care călătoriseră în Africa.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că în lipsa unei campanii eficiente de imunizare, rata de infectare ar putea creşte şi de 50 de ori, ceea ce ar duce la o epidemie mai mare decât cea din 1992, când aproximativ 4.500 de persoane şi-au pierdut viaţa şi a fost nevoie de şase ani pentru a limita răspândirea bolii. Virusul care cauzează febra galbenă este transmis de ţânţarii Aedes Aegypti, acelaşi tip de ţânţar care transmite şi Zika.
Astfel de ţânţari trăiesc în regiunile subtropicale şi în Asia şi în America, însă pot fi întâlniţi şi în sudul Europei. Boala nu se transmite de la om la om, însă poate fi transmisă dacă un ţânţar suge sânge de la o persoană infectată, apoi face acelaşi lucru cu o persoană sănătoasă.
Organizaţia Salvaţi Copiii atrage atenţia că un alt factor care ar putea favoriza o epidemie îl reprezintă controalele ineficiente de la graniţele africane. În mod normal, un vizitator este obligat să prezinte la sosirea în majoritatea ţărilor africane un carnet care să ateste efectuarea unui vaccin împotriva febrei galbene. În practică, spune Organizaţia Salvaţi Copiii, astfel de controale se fac deficitar.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii raportează că infectările de până acum au avut loc în zone rurale din Africa. Există temerea, însă, că odată cu sezonul ploios, care începe în septembrie, ţânţarii care transmit boala ar putea migra în zonele urbane aglomerate
Specialiştii se tem că dacă virusul ajunge în capitala Republicii Democrate Congo, riscul de epidemie globală va creşte dramatic.