Jurnalul.ro Cultură Teatru Opera Națională București o omagiază pe celebra prim-balerină Irinel Licu

Opera Națională București o omagiază pe celebra prim-balerină Irinel Licu

de Magdalena Popa Buluc    |   

În an Centenar, Opera Națională București își propune să readucă în atenția publicului iubitor de artă lirică și balet personalități marcante ce au scris istorie în cei 100 de ani de activitate artistică a instituției.

 

Primul eveniment readuce în memoria publicului pasionat de balet cariera și viața uneia dintre cele mai mari prim-balerine din istoria primei scene lirice a țării, Irinel Liciu. Documentarul „ABIS” va fi transmis pe pagina de Facebook a Operei Naționale București luni, 22 februarie 2021, începând cu ora 19:00.  

 

În cei 100 de ani de activitate bogată, Opera Națională București a devenit componentă fundamentală a culturii și vieții muzicale și dă măsura unui nivel general al receptării artei.

 

Timp de două decenii, Irinel Liciu a fost prim-balerina Operei Naționale București în perioada 1950 -1970.

 

Scena Operei Naționale București a fost onorată, de-a lungul timpului, de prezența multor artişti excepţionali, care şi-au desfăşurat activitatea strălucitoare în spectacole de referinţă, cărora le-au conferit o frumuseţe şi anvergură greu de egalat. Printre aceştia, ilustra balerină Irinel Liciu ocupă un loc unic în felul său: personajele lirice, cu o încărcătură dramatică profundă, realizate cu o fineţe şi o dăruire impresionantă, rămân şi astăzi în sufletul celor care au trăit bucuria de a o aplauda în creaţii excepţionale – fie în Maria din „Fântâna din Baccisarai“, în Tai Ho din „Macul roşu“, fie în Swanilda din „Coppélia“, Paraşa din „Călăreţul de aramă“ sau Odette-Odile din „Lacul lebedelor“ şi multe altele. Iar interpretarea plină de tristeţe, de o expresivitate îmbinând graţia, disperarea şi poezia, din „Moartea lebedei”, va trăi veşnic în amintirea noastră.

 

Înregistrarea documentarului va fi disponibilă pe pagina oficială de Facebook a instituției, fiind accesibilă publicului doar pe durata difuzării acestuia.

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri