Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Orașe inteligente. Peste 30 de miliarde de dispozitive vor fi conectate până în 2020

Orașe inteligente. Peste 30 de miliarde de dispozitive vor fi conectate până în 2020

Peste 30 de miliarde de dispozitive vor fi conectate, până în 2020, şi vor genera date pentru ca oraşele să devină cu adevărat inteligente, reiese dintr-un nou studiu global realizat de Oracle, prezentat în cadrul Smart Cities Expo World din Barcelona.

Conform cercetării, oraşele incluse în categoria "Avansaţi" înregistrează progrese în ceea ce priveşte interconectarea ecosistemului urban şi au beneficii din proiecte inteligente. În topul primelor 100 de oraşe se regăseşte şi Bucureştiul (locul 61). "Capitala ţării noastre înregistrează cele mai bune progrese pentru operaţiuni inteligente în domeniile mobilităţii şi transportului (informaţii despre transport în timp real şi gestionarea traficului, staţii de încărcare electrică, sisteme inteligente pentru depozitarea coletelor etc.), în energie şi apă (contoare inteligente de electricitate şi apă, iluminat inteligent, întreţinere predictivă) şi în zona de guvernare şi finanţe (plăţi digitale şi depunere de taxe, portal de date city şi aplicaţii mobile)", se precizează în studiu.

La nivel global, randamentul mediu al investiţiilor în iniţiative hiperconectate variază între trei şi patru procente.

De asemenea, Inteligenţa Artificială, Blockchain şi biometria sunt din ce în ce mai răspândite, oraşele utilizând aceste tehnologii în zonele urbane importante, cum ar fi infrastructura IT şi telecomunicaţiile, mobilitatea şi transportul, sistemele de plăţi şi financiare şi securitatea fizică şi digitală.

În privinţa securităţii cibernetice se menţionează că este necesară o planificare atentă. Studiul a dezvăluit că jumătate dintre cei 100 de lideri ai oraşelor nu se simt pregătiţi corespunzător pentru atacurile cibernetice.

Totodată, în timp ce securitatea fizică şi digitală se află în topul listei de priorităţi, implicarea şi satisfacţia cetăţenilor au ajuns în primele cinci obiective. Astfel, 33% dintre liderii inovatori din America de Nord au numit ofiţeri şefi pentru experienţa cetăţenilor.

Sondajul Oracle a fost realizat în 100 de oraşe din Statele Unite, APAC (Asia-Pacific), EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) şi America Latină.

AGERPRES

Subiecte în articol: Oracle Smart City
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri