Premierul Ludovic Orban a spus, joi seara, că este posibil ca 80.000, 90.000 de oameni să plece din România la muncă în străinătate. Șeful Executivului spune că nu are o evidență a numărului exact de persoane care au părăsit până în acest moment țara.
„Circa 80.000-90.000 de persoane e posibil să plece din țară. Nu am evidența celor care au plecat. Nu avem nicio pârghie legală de a impiedica cetățenii români să fie angajați la companii din alte țări. La ora actuală, în România, există un milion de contracte de muncă suspendate, 300.000 de contracte încetate. În România, au venit din țări din Uniunea Europeană sau din afara ei, peste 250.000 de români”, a spus Ludovic Orban, joi seara, la TVR1.
Șeful executivului a mai spus că, din cauza crizei provocate de COVID-19, este greu ca oamenii care au rămas fără job să își găsească locuri de muncă, dar că acest lucru se va rezolva atunci când se va încheia pandemia de coronavirus.
„Absorbția acestei forțe de muncă, integrarea românilor, găsirea de locuri de muncă pentru acești români este aproape imposibilă. După ce trecem de vârful epidemiei și există tendița de revenire la normalitate, activitățile economice se vor relua și va exista posibilitatea de a oferi locuri de muncă persoanelor afectate”, a adăugat premierul.
Aproape 2.000 de persoane din judeţe din Transilvania şi Moldova au fost în parcarea din faţa Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj pentru a pleca cu curse charter spre Germania, la muncă în agricultură. În total, joi au fost programate 12 curse care pleacă spre destinaţii din Germania - Berlin, Baden-Baden/ Karlsruhe şi Dusseldorf.
În cadrul ședinței de Guvern, Ludovic Orban a spus că această situație este „inadmisibilă”, subliniind de mai multe ori că „managerul aeroportului trebuie tras la răspundere”.
(sursa: Mediafax)