Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban: Trebuie restabilită o relaţie corectă cu diaspora

Orban: Trebuie restabilită o relaţie corectă cu diaspora

Românii din afara graniţelor reprezintă "o preţioasă resursă" şi o componentă importantă a societăţii, faţă de care statul şi autorităţile române au multiple responsabilităţi, a afirmat, vineri, premierul Ludovic Orban în mesajul transmis Convenţiei Românilor de Pretutindeni.


"Suntem responsabili să restabilim cu diaspora o relaţie corectă, fundamentată pe respect şi adevăr. Una dintre primele măsuri luate după preluarea guvernării a fost desecretizarea raportului privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august 2018, moment ce a reprezentat o palmă usturătoare pentru democraţie şi pentru respectarea drepturilor cetăţenilor", a transmis Orban în mesajul citit de secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, la lucrările Convenţiei.

Orban a subliniat că "este nevoie de coerenţă şi eficienţă în politicile adresate românilor din afara ţării", motiv pentru care au fost introduse în cadrul Departamentului pentru românii de pretutindeni organismele şi instituţiile care se adresează comunităţilor din diaspora.

"Faptul că românii care muncesc, trăiesc şi studiază peste hotare, atât în diaspora românească, cât şi în comunităţile istorice, doresc să contribuie şi să aibă un cuvânt de spus în privinţa destinului României, este benefic pentru întreaga societate. Această implicare trebuie să aibă un răspuns instituţional adecvat, iar creşterea numărului de reprezentanţi ai diasporei în Parlamentul României este o măsură firească, pe care dorim să o punem în aplicare", a menţionat premierul.

El a arătat în mesaj că drumul pe care şi l-a asumat cu echipa guvernamentală este dezvoltarea ţării în pas cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, "reducând decalajele economice sau sociale şi reinstaurând principiile statului de drept".

Orban a adăugat că migraţia fără precedent a românilor a fost determinată nu doar de obţinerea unor venituri mai mari.

"Cauza este mai complexă: respectul instituţiilor şi statului faţă de cetăţean, pe care, de multe ori, românii nu l-au simţit în ultimii 30 de ani; este vorba despre oportunităţile din educaţie, pe care sistemul românesc nu le-a oferit tuturor în mod nediscriminatoriu, despre calitatea serviciilor de sănătate, despre oportunităţile de carieră, în economie şi în alte domenii de activitate în societate. Sunt aşteptări fireşti, prea mult tăgăduite, care trebuie să primească răspuns de la un stat responsabil în relaţia cu cetăţenii săi, indiferent că au ales să trăiască în ţară sau în afara graniţelor", a mai transmis Ludovic Orban.

De asemenea, premierul s-a referit, în mesajul său, la Mica Unire.

"Istoria ne-a dovedit că putem fi o naţiune puternică atunci când ne uneşte un obiectiv comun. În 1859, puternica apropiere culturală şi economică dintre Moldova şi ţara Românească a fost catalizatorul Micii Uniri. Însă, dezvoltarea şi modernizarea statului nou format atunci nu ar fi fost posibile fără respectul pentru lege şi pentru binele întregii naţiuni", a mai arătat Orban în mesajul citit de secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase.

Convenţia Românilor de Pretutindeni s-a reunit vineri, la Palatul Parlamentului, pentru a discuta problemele diasporei şi ale românilor din comunităţile istorice. Evenimentul este organizat de către europarlamentarul Eugen Tomac şi deputatul Constantin Codreanu. Lucrările se vor desfăşura în cadrul a patru paneluri tematice: "România de peste hotare, reprezentată în Parlamentul de la Bucureşti"; 'statutul românilor pe piaţa forţei de muncă din Uniunea Europeană', 'soluţii şi obiective pentru reîntoarcerea românilor în ţară'; 'educaţie - identitate - spiritualitate şi Republica Moldova între Vest şi Est'.

Şeful Guvernului este aşteptat vineri la Iaşi, la manifestările dedicate acestei sărbători, la care va participa şi preşedintele Klaus Iohannis. 

www.agerpres.ro

Subiecte în articol: ludovic orban diaspora
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri