Jurnalul.ro Ştiri Social Ordonanţa salarizării, aprobată de Guvern

Ordonanţa salarizării, aprobată de Guvern

de Dan Radu    |   

Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri Ordonanţa de Urgenţă privind salarizarea bugetarilor, menită să egaleze veniturile bugetarilor care au aceeaşi funcţie. Potrivit ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru, 650.000 de bugetari din administraţia publică şi centrală vor beneficia de această măsură. Ordonanţa favorizează domeniul Sănătăţii, fapt care a nemulţumit sindicatele din Educaţie, care au contestat vehement proiectul. Alte sindicate, însă, spun că e păcat să nu se refuze nişte bani în plus, dacă tot există.

Potrivit ministrului Muncii, Dragoș Pîslaru, actuala ordonanţă nu rezolvă toate problemele din sistemul bugetar, însă aduce corecţii care erau necesare din cauza haosului legislativ legate de salarizare din ultimii ani.

„Încercăm să rezolvăm, să corectăm niște inechităţi, niște disfuncţii majore care s-au strâns de ani de zile în sistemul public de salarizare, după o încercare ratată în 2010 de a avea o lege-cadru care nu s-a aplicat niciodată, deși ar fi putut să fie aplicată de ani de zile. Nu vom rezolva absolut toate problemele prin această ordonanţă, dar știm exact ce rezolvăm, știm pe ce date stăm și știm că peste 650.000 de oameni din administraţia publică centrală vor beneficia de prevederile acestei ordonanţe”, a afirmat Pîslaru.

Ministrul Muncii a spus că ordonanţa s-a axat mai mult pe Sănătate pentru a combate crizele care se ţin lanţ și plecările în masă ale medicilor în străinătate. „În sectorul de sănătate, pe lângă problemele, crizele, pe care le avem acum una după alta, care izvorăsc tot din trecut, observăm că există niște disfuncţionalităţi majore în modul în care sunt salarizaţi cei din sectorul medical și observăm că există deja o penurie de personal, ca urmare a faptului că din ce în ce mai multe cadre medicale, în ultima vreme, în mod accelerat au părăsit ţara”, a spus Pîslaru. Începând cu 1 august, medicii debutanţi vor primi o mărire de salariu de 10%, urmând să fie introduse și sporuri de performanţă în acest sector. De asemenea, nu vor mai fi diferenţe de salarizare între medici cu funcţii similare în funcţie de unitatea medicală în care lucrează. În Educaţie, creșterea este de 5% pentru debutanţi, urmând ca altă creștere de 5% să aibă loc anul viitor, iar sporurile să fie introduse din 2018. Abordarea axată pe Sănătate a nemulţumit sindicatele din Educaţie, care au scos profesorii în stradă după negocierile eșuate cu Guvernul pentru a obţine aceleași drepturi ca medicii.

Adoptarea ordonanţei a fost salutată de preşedintele „Cartel Afla", Bogdan Hossu. „Ar fi o greşeală structurală de a nu accepta folosirea banilor care există”, a spus acesta, reclamând însă faptul că administraţia locală a fost ignorată

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, spune că se vor egaliza salariile şi în ministere, dat fiind că unele dintre ele sunt ocolite din cauza lefurilor mici

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri