Tinerii nu s-au arătat atrași, până acum, de sectorul serviciilor financiare pentru că nu le place să lucreze cu cifrele și, prin urmare, nu cunosc nici avantajele acestui domeniu. Însă de la începutul pandemiei de coronavirus lucrurile s-au schimbat, tot mai mulți s-au îndreptat spre piața de capital, fiind dornici să investească în bursă și în criptomonede, sunt subiectele dezbătute la Conferința Europeană a Serviciilor Financiare ECFS2021.
Totodată, îmbătrânirea forței de muncă este o problemă care afectează majoritatea domeniilor din economie, astfel încât angajatorii se întrec să atragă tineri. În sectorul serviciilor financiare se organizează acum mai multe intershipuri iar companiile vor să recruteze studenți.
"Noi, la ISF, încercăm în acest moment să creăm o platformă comună pentru companiile de asigurare și universități, unde companiile de asigurare să își promoveze ofertele de internship iar studenții universităților să afle de ele. Din timpul facultății trebuie să ajungem cumva la studenți, să le arătăm că această industrie este atractivă și poate fi o carieră foarte bună pentru ei, fiindcă au multe oportunități. Deşi sunt mulţi tineri care îndrăgesc cifrele, satisfacţia de a lucra în sectorul serviciilor financiare apare atunci când ei observă rezultatele palpabile ale muncii lor", spune Cătăln Câmpeanu, directorul adjunct al Institutului de Studii Financiare
Însă cunoștințele financiare ajută și în viața personală, mai ales acum, în contextul pandemiei de coronavirus, când veniturile și economiile s-au diminuat.
"De ce ar fi tinerii la început de drum interesați de o carieră în domeniul finanțelor ? Pentru că te stimulează să dai ce ai mai bun, pentru că acțiunile tale au rezultate concrete, că analiza și interpretarea datelor contribuie la luarea celor mai bune decizii pentru entități diverse. Poți să aplici cunoștințele financiare și în viata personală, mai ales acum, în pandemie, care a redus veniturile și economiile. În ultimul an, tinerii s-au arătat foarte interesaţi de investiţiile în piaţa de capital şi în criptomonede", explică Mihaela Onofrei, prerector al Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.
O atenție deosebită în această perioadă s-a îndreptat spre monedele virtuale și în acțuni pe bursă, fapt ce poate aduce câștiguri mari celor care au curajul să investească în ele.
"Se vorbește mult de evoluția pozitivă a pieței de capital și, de fapt, cum poți să ajungi foarte bogat, milionar, investind pe piața de capital, poate în active mai noi, cum ar fi criptomonedele", este de părere Alexandra Smedoiu, președintele Asociației CFA România.
Deși este bine că tinerii se arată tot mai atrași de bursă, ei trebuie să știe că acestea implică riscuri și, prin urmare, trebuie să investească în mod responsabil.
"Sunt foarte interesați de ceea ce înseamnă acțiuni, când aud de vânzare-cumpărare de acțiuni. Este foarte bine, e minunat. Poate fi foarte atractiv să te dezvolți, să înveți mai mult, să îți administrezi banii mai bine, de tânăr. Problema este că toate aceste lucruri vin și cu niște riscuri. Recomandarea specialiştilor pentru tineri este însă să investească în mod responsabil, în funcţie de gradul de risc pe care îl tolerează şi de nivelul lor de cunoştinţe", atrage arenția Cătălin Câmpeanu.
Mai mult, bursa nu este accesibilă doar persoanelor cu venituri mari, aceasta poate reprezenta o investiție bună și celor cu posibilități financiare reduse pentru că astfel pot să economisească pe termen mediu și lung.
"Piața de capital, produsele de asigurare și de investiții nu sunt exclusiv pentru cei bogați, dimpotrivă, ele pot să ajute şi persoane cu venituri medii sau cu venituri mici să îşi creeze un activ net personal, să urmărească obiective pe termen mediu şi lung, să investească în educatie. În pofida pandemiei, piaţa de capital din România a încheiat anul 2020 pe plus", spune Alexandra Smedoiu.