Analizele medicale de laborator joacă cel mai important rol în stabilirea diagnosticului corect. Conform Profilului de Țară din anul 2023 realizat de OECD, România a ocupat, în anul 2020, primul loc în Uniunea Europeană la decese prin cauze prevenibile și tratabile. Numărul de decese prin cauze tratabile a fost de 2,5 ori mai mare decât media UE: în România - 235 la 100.000 de locuitori, media UE fiind de 92 la 100.000 de locuitori.
Același raport consideră că mortalitatea prin cauze tratabile reprezintă un indicator al eficacității sistemului de sănătate. Principala cauză a mortalității prin cauze tratabile în România este boala cardiacă ischemică, urmată de pneumonie și accidentul vascular cerebral. Investigațiile și analizele medicale au o importanță majoră în diagnosticarea ischemiei cardiace, mai ales în formele silențioase ale acestei afecțiuni, în care diagnosticul poate fi pus doar în baza investigațiilor medicale.
Pornind de la această realitate, RENAR - organismul de acreditare din România recunoscut la nivel european - împreună cu Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) au organizat o conferință de presă, cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranței Pacienților, cu tema „Îmbunătățirea diagnosticului pentru siguranța pacienților”, cu scopul de a demonstra rolul esențial al diagnosticării corecte și la timp pentru siguranța pacienților.
Cu aceeași ocazie, RENAR şi Alianța Pacienților Cronici din România au semnat un Protocol, pentru a oferi pacienţilor mai multă siguranță. Bolnavii sau aparţinătorii vor putea semnala atunci când rezultatele analizelor sau investigațiilor medicale nu sunt corecte.
Un diagnostic greșit poate fi fatal
Pacienţii din România sunt nevoiţi frecvent să-şi repete analizele de laborator care sunt greșite.
De exemplu, în diagnosticarea ischemiei cardiace, principala cauză de deces din cauze tratabile, investigațiile și analizele medicale au o importanță majoră. Sunt situaţii în care diagnosticul poate fi pus doar în baza investigațiilor medicale.
În țara noastră este alarmant numărul deceselor survenite în urma unor boli netratate corespunzător, din cauza diagnosticelor eronate, pe baza unor greșeli ale laboratoarelor de analize - deși afecțiunile puteau fi tratate și prevenite.
Rozalina Lăpădatu, vicepreședinta Alianței Pacienților Cronici din România, a povestit că a fost ea însăși în situația de a-și repeta analizele, la indicațiile medicului de la spital, pentru că erau greșite. „Dacă analizele de laborator nu sunt corecte și concludente, ori pacientul va fi pus în situația de a le repeta contra cost, ori acesta nu va fi diagnosticat și tratat corect. Din păcate, avem exemple în acest sens, există astfel de situații semnalate de pacienți”, a explicat aceasta.
Erorile de diagnostic pot fi prevenite dacă ne îndreptăm către laboratoarele acreditate RENAR. Rezultatele corecte ale analizelor de laborator joacă un rol esenţial în diagnosticarea afecțiunilor și în prevenirea complicaţiilor date de boală.
Medicii se plâng de activitatea unor laboratoare
Medicii se confruntă adesea cu astfel de situații, în care analizele făcute de laboratoare neacreditate RENAR sunt eronate. „De cele mai multe ori, pacienții nu vin numai din București. La noi vin din toată țara și uneori vin cu analizele efectuate prin medicul de familie. Trebuie să facem un bilanț precoce, un diagnostic la timp și un tratament adecvat, conform normelor în vigoare europene și nu numai mondial. În cardiologie, echipele multidisciplinare reduc erorile de diagnostic cu până la 30%. Să nu uităm, însă, că de acuratețea rezultatelor investigațiilor și analizelor de laborator depinde diagnosticarea corectă și la timp. Vestea bună este că laboratoarele de analize medicale din spitalele publice sunt acreditate RENAR, aceasta fiind una dintre condițiile necesare pentru încheierea contractelor cu casele de asigurări de sănătate”, explică dr. Alice Munteanu, medic primar cardiolog.
Prevederile Regulamentului european sunt obligatorii
Respectarea şi aplicarea standardelor europene de către laboratoarele de analize medicale sunt criterii obligatorii, atrag atenția reprezentanţii RENAR. Aceştia trag şi un semnal de alarmă, cu privire la pericolul generat de încălcarea reglementărilor europene în ceea ce priveşte acreditarea laboratoarelor de analize medicale. Extrem de importantă este și etalonarea periodică a dispozitivelor medicale cu funcții de măsurare.
„Regulamentul 765, în baza căruia funcționăm, spune foarte clar că în fiecare țară funcționează un singur organism național de acreditare și că asta e foarte important. Prevederile acestui regulament privind acreditarea se aplică direct, în mod obligatoriu, în toate statele membre. Etalonarea fiind o activitate de evaluare a conformității, se supune clar prevederilor regulamentul 765. Noul Protocol pe care l-am semnat cu Alianța Pacienților Cronici din România le oferă pacienților posibilitatea de a sesiza atunci când primesc un diagnostic greşit ori neclar”, a explicat prof. univ. dr. ing. dr. h. c. Fănel Iacobescu, președintele RENAR.
Protocol vizează colaborarea în vederea creșterii calității actului medical și, implicit, al siguranței și încrederii pacienților în sistemul de Sănătate din România. Concret, RENAR va acționa în continuare pentru remedierea situației în laboratoarele acreditate RENAR în care pacienții semnalează nereguli privind calitatea rezultatelor analizelor medicale.
„Aplicarea standardelor și reglementărilor europene de acreditare nu este o opțiune pentru statele membre, ci o obligație. În domeniul Sănătății, acestea asigură calitatea unitară, încrederea și recunoașterea serviciilor medicale în spațiul european. Pacientul român este pacient european nu trebuie să rămână doar un slogan fără conținut. Am convingerea că prin aplicarea standardelor europene putem ameliora datele privind mortalitatea prin cauze evitabile din România și putem crește gradul de siguranță și încredere al pacienților în sistemul de Sănătate. RENAR și-a declarat permanent disponibilitatea de a sprijini demersurile instituțiilor statului pentru a asigura implementarea tuturor standardelor de calitate stabilite la nivel european”, a declarat prof. univ. dr. ing. dr. h. c. Fănel Iacobescu, președintele RENAR. La nivel național, 690 de laboratoare de analize medicale sunt acreditate RENAR.