Jurnalul.ro Ştiri Externe Paris 2024: A început greva gunoierilor, care s-ar putea întinde pe perioada Jocurilor Olimpice

Paris 2024: A început greva gunoierilor, care s-ar putea întinde pe perioada Jocurilor Olimpice

de Redacția Jurnalul    |   

Greva gunoierilor parizieni, inițiată de sindicatul CGT, a început marți. Greva amenință întreaga perioadă a Jocurilor Olimpice, între 26 iulie și 11 august. Gunoierii cer compensații financiare pentru organizarea Jocurilor Olimpice în capitala Franței.

Greva gunoierilor parizieni lansată de sindicatul CGT a început marți, 14 mai. Scopul grevei, care ar putea dura pe toată perioada Jocurilor Olimpice, este de a obține o primă de compensare.

Este greu de spus cât de mult va afecta greva serviciile de colectare, având în vedere cifrele drastic contrastante prezentate de primărie și de CGT. Potrivit primăriei, 16% din forța de muncă, adică un gunoier parizian din șase, a fost în grevă marți. Prin urmare, „serviciile de colectare au fost puțin perturbate astăzi", potrivit Primăriei, care nu a oferit însă o cifră privind volumul de deșeuri necolectate.

Această cifră este radical diferită de cea dată de CGT FTDNEEA, care a anunțat, citat de TF1 Info, că „între 70% și 90% dintre greviști protestează, în funcție de arondisment". Sindicatul majoritar care reprezintă mai multe sectoare de tratare a deșeurilor a anunțat, de asemenea, că 400 de greviști au „ocupat" încă de dimineață clădirea departamentului central de resurse umane din cadrul primăriei. O delegație a fost primită de departamentul de resurse umane și de executivul primarului Anne Hidalgo.

Preavizul depus la începutul lunii este valabil timp de șase zile în luna mai, apoi de la 1iulie până la 8 septembrie, cuprinzând astfel întreaga perioadă a Jocurilor Olimpice din capitală. Printre revendicările sindicatului se numără o creștere salarială de 400 de euro pe lună pentru tot personalul și o primă unică de 1.900 de euro pentru personalul care va lucra în timpul evenimentului sportiv. La rândul său, municipalitatea subliniază că, după „mai multe întâlniri de lucru cu sindicatele (...), a stabilit cinci niveluri de bonus, de la 600 de euro la 1.900 de euro".

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri