Jurnalul.ro Cultură Patru reprezentații cu „Intimate Choreographies” în turneu în Suedia

Patru reprezentații cu „Intimate Choreographies” în turneu în Suedia

de Magdalena Popa Buluc    |   

ICR Stockholm sprijină turneul cu patru reprezentații ale performance-ului „Intimate Choreographies”, conceput și regizat de coregrafa Andreea Căpitănescu prin Asociația 4Culture, la Stockholm Fringe Festival și Göteborg Fringe Festival 2024, care va avea loc în Suedia în perioada 26 august - 2 septembrie 2024, în cadrul rețelei Baltic Nord Fringe Network (BNFN).

Performance-ul va avea două reprezentații la Stockholm, pe 27 și 29 august 2024, de la ora 15.30, la Muzeul orașului Stockholm, și două la Göteborg, pe 31 august și 1 septembrie, de la ora 15.00, în Piața Olof Palme. Din echipa artistică fac parte Andreea Căpitănescu, Marius Leonard Gheorghe, Silviu Alexandru Neagoe și Nora Stancu.

În cadrul performance-ului „Intimate Choreographies‟ publicul este ghidat audio către acțiuni coregrafice colective și momente de reflecție individuală, prin texte poetice redactate și narate de artiști. Construcția coregrafică și dramaturgică presupune un sistem audio individual (căști și receiver silent disco) la care are acces fiecare participant. Prin această intervenție performativă este explorată intimitatea într-un spațiu public, prin inserturi audio, care vorbesc despre solidaritate în fața structurilor opresive, făcând apel la legăturile dintre oameni, indiferent de provocările care împiedică o interacțiune profundă.

Proiectul „Intimate Choreographies“ s-a bucurat de succes în 2023 prin prezentarea spectacolului în cadrul festivalului internațional de performance și artele spectacolului Magdalena Festival din Montpellier, Franța, participare realizată prin programul de finanțare Cantemir 2023, derulat de ICR.

Stockholm Fringe Festival (STOFF) este un festival de arte multidisciplinare, care oferă o platformă vizibilă pentru artiști locali și internaționali.

Programul Stockholm Fringe Festival (STOFF) include un total 200 de evenimente culturale în 25 de spații diferite, dintre care 100 de spectacole cu artiști care vin din 40 de orașe și 20 de țări. Festivalul celebrează inovația și creativitatea, prezentând o gamă diversă, cu instalații artistice moderne. La seminariile și atelierele Academiei de Teatru/ Theatre in Palm, proiect derulat în cadrul festivalului, cu sprijinul programului Europa Creativă, au fost invitați 30 de artiști din 12 țări europene. Congresul Mondial Fringe atrage aproape 100 de directori și producători de festivaluri din toată lumea. Programul include aproximativ 15 discuții de grup, ateliere și workshopuri, evenimente de networking. Mulți artiști își continuă turneele, la Göteborg, în sudul Suediei, și la Oslo Fringe, în Norvegia, în cadrul rețelei Baltic Nord Fringe Festival (BNFN), care găzduiește 11 festivaluri în șapte țări. Festivalul are aproximativ 2-3 milioane de participanți anual.

Festivalul Fringe din Göteborg s-a născut din nevoia realizării unei platforme care să le ofere artiștilor inițiative noi de prezentare, dezvoltare și colaborare. Din 2016, Göteborg Fringe Festival a devenit o comunitate de artiști entuziaști ai artelor performative, într-o rețea de prezentare internațională.

 

PROGRAM

Intimate Choreographies la Stockholm Fringe Festival

27 august și 29 august 2024, ora 15:30

Muzeul Orașului Stockholm

 

Intimate Choreographies la Göteborg Fringe Festival

31 august și 1 septembrie 2024, ora 15:00

Olof Palmes Plats

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri