Asociaţia americană de apărare a libertăţilor ACLU a lansat vineri un apel autorităţilor să dezvăluie informaţiile cu privire la arestarea unui combatant american al organizaţiei Stat Islamic (SI) şi, de asemenea, şi-a exprimat dorinţa ca acesta să fie judecat de un tribunal civil, relatează AFP.
Într-o scrisoare adresată secretarului american al apărării, Jim Mattis, directorul ACLU, Anthony Romero, a cerut ca acest american, care pare a fi deţinut în Irak, să nu fie considerat un "luptător inamic".
Administraţia Bush a creat acest statut după 11 Septembrie pentru a putea încarcera suspecţii acuzaţi de terorism şi arestaţi în străinătate, fără să ţină cont de protecţia oferită de legislaţia americană.
"Dacă rapoartele referitoare la acest cetăţean american sunt adevărate, detenţia sa într-un centru militar este ilegală în temeiul legii, iar drepturile sale constituţionale, la un avocat şi la procedura Habeas Corpus, trebuie să fie respectate", a scris Anthony Romero.
"Dacă guvernul are motive legitime să creadă că acest cetăţean a luptat alături de SI, el ar trebui trimis în faţa sistemului judiciar federal american, pentru a fi inculpat", a adăugat directorul ACLU.
Pentagonul a confirmat la 14 septembrie că Statele Unite ţin prizonier unul dintre cetăţenii lor care a luptat pentru SI înainte de a se preda Forţelor Democratice Siriene, sprijinite de Washington.
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a fost invitat să îi facă o vizită prizonierului, a explicat vineri un purtător de cuvânt al Pentagonului. "Până atunci, el rămâne sub paza Departamentului Apărării", a adăugat el.
Această afacere va permite, printre altele, să se observe poziţia administraţiei Trump în privinţa drepturilor deţinuţilor suspecţi de terorism.
Deşi nu a fost anunţată oficial nicio politică, administraţia de la Washington pare favorabilă mai repede ideii de a-i încarcera pe noii suspecţi în închisoarea Guantanamo, pe care Barack Obama a dorit să o închidă, în cadrul luptei sale împotriva grupărilor jihadiste.
Potrivit lui Anthony Romero, nicio bază juridică nu justifică trimiterea acestui cetăţean la Guantanamo, unde erau închişi în trecut prizonierii neamericani capturaţi în cursul luptei Statelor Unite împotriva talibanilor şi organizaţiei Al-Qaida.AGERPRES