Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrolul crește cu 2%, dar se îndrepta spre o scădere săptămânală

Petrolul crește cu 2%, dar se îndrepta spre o scădere săptămânală

Prețul petrolului a crescut vineri cu aproximativ 2% în schimburi comerciale volatile, dar se îndrepta spre o scădere săptămânală, pe fondul îngrijorărilor privind o potențială scădere a cererii determinată de recesiune, relatează Reuters.

Băncile centrale din întreaga lume măresc ratele dobânzilor pentru a controla inflația, ceea ce a generat temeri că majorarea costurilor de împrumut ar putea înăbuși creșterea economică, în timp ce testele masive COVID-19 efectuate în Shanghai în această săptămână au fost un motiv de îngrijorare cu privire la potențialele blocaje care ar putea, de asemenea, să afecteze cererea de petrol.

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 2,14 dolari, sau 2%, la 106,79 dolari pe baril. Petrolul american West Texas Intermediate a crescut cu 1,53 dolari, sau 1,5%, la 104,26 dolari pe baril. Ambele repere s-au tranzacționat în teritoriu negativ în timpul ședinței, înainte de a crește din nou.

Brent urma totuși să înregistreze un declin săptămânal de aproximativ 4%, iar WTI o pierdere de 3,7%, după primul declin lunar din noiembrie. Prețurile s-au prăbușit marți, când scăderea de 10,73 dolari a Brent-ului a fost a treia cea mai mare scădere a contractului de când a început să se tranzacționeze, în 1988.

Datele privind locurile de muncă non-agricole din SUA au arătat că în luna iunie creșterea numărului de locuri de muncă a fost mai mare decât estimările, un semn al tăriei pieții muncii care oferă Rezervei Federale muniție pentru o nouă creștere a ratei de 75 de puncte de bază în cursul acestei luni.

"Piața petrolului privește raportul privind locurile de muncă ca pe o sabie cu două tăișuri", a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group. "Cifra privind locurile de muncă a fost pozitivă din perspectiva cererii. Pe partea pesimistă, piața este îngrijorată de faptul că, dacă piața locurilor de muncă este puternică, Fed poate fi mai agresivă în ceea ce privește creșterea ratelor."

Petrolul a crescut vertiginos în prima jumătate a anului. Țițeiul Brent s-a apropiat de maximul record de 147 de dolari după ce Rusia a lansat invazia în Ucraina în luna februarie, ceea ce a sporit îngrijorările legate de aprovizionare care, potrivit unor analiști, se așteaptă să se agraveze.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri