Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Plăţile “fără contact” ating 12 miliarde de lei pe an

Plăţile “fără contact” ating 12 miliarde de lei pe an

de Daniela Ivan    |   

Doar zece la sută din plăţile de la ATM-urile din România sunt contactless, dar asta înseamnă că aproape un miliard de lei trece, lunar, prin acest tip de carduri. Este puţin, dar, încet-încet, românii prind gustul plăţilor rapide, mai comode pentru că nu necesită introducerea codului PIN pentru cumpărături sub 100 de lei. Este suficientă doar apropierea portofelului de POS.

Numărul de carduri contactless emise în prezent în România este în jur de două milioane, din cele 11 milioane care sunt active, potrivit operatorilor de plăţi electronice. Totuşi, în doi-trei ani, majoritatea cardurilor vor migra către această tehnologie, spun bancherii. BRD este prima instituţie bancară care a adus această tehnologie în România, în anul 2010.

Acum, francezii au cea mai extinsă reţea a POS-urilor contactless de pe piaţă, de aproximativ 5.000 de terminale şi peste 500.000 de clienţi. Totuşi, au fost întrecuţi la numărul de carduri contactless de olandezii de la ING, care au peste 687.000 de unităţi.

Deşi a intrat pe această nişă abia în 2013, ING are cea mai agresivă strategie de dezvoltare, oferă gratuit cardul contactless oricui încasează salariul de la această bancă. Poziţia a treia este ocupată de Banca Transilvania, cu circa 200.000 de carduri şi cu 27.000 de POS-uri aflate la comercianții unde se pot face astfel de plăți.

Recent, banca din Cluj a lansat, în premieră pe piața din România, un instrument alternativ de plată, brățara contactless BT, care poate înlocui cardul la plata cumpărăturilor. Aceasta oferă acces la contul curent în lei deschis la BT şi posibilitatea de a plăti contactless, indiferent de sumă, în țară şi în străinătate. Şi BCR deţine un portofoliu semnificativ de carduri contactless, circa 50.000, şi un număr important de POS-uri, inclusiv la RATB.

Şi turcii de la Credit Europe Bank au introdus tehnologia contactless, însă numai pentru cardurile Optimo, nu şi pentru cele Avantaj, care sunt cele mai de succes. În plus, tranzacţiile comerciale efectuate prin intermediul acestei tehnologii nu pot fi efectuate în rate, chiar dacă sunt realizate la terminalele băncii.

Ultima bancă nou-intrată în clubul celor care au implementat tehnologia contactless este Piraeus Bank. Instituţia bancară a anunţat că din 6 iunie 2016 toate cardurile de debit şi de credit nou-emise sunt contactless. Clienţii nu plătesc nimic în plus, taxele şi comisioanele fiind aceleaşi cu cele pentru cardurile clasice.

Pe de altă parte, 15% din întreaga reţea de POS-uri ale Piraeus Bank sunt contactless. Unsprezece instituţii de credit au introdus până acum această facilitate pentru plăţile mai mici de 100 de lei. Şi Raiffeisen, Unicredit, CEC, Garanti Bank, City Bank şi Intesa SanpaoloBank au implementat această tehnologie.

“Când utilizăm cardul pentru a ne cumpăra dimineața cafeaua preferată, pentru a achita prânzul sau pentru orice altă cumpărătură cu o valoare mai mică de 100 de lei, cardul contactless ne ajută să realizăm tranzacția mai repede, mai comod și în deplină siguranță” - Mădălina Teodorescu, Deputy CEO Piraeus Bank

40.000 de terminale permit plata contactless. 11 din primii 20 de retaileri din România, care generează peste 30% din vânzări, au trecut deja la această tehnologie.

Valoarea medie a unei plăţi contactless este de 60 de lei, sub jumătate din cea a unei tranzacţii clasice, care este de 145 de lei.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri