Cinci adolescenți din Hong Kong care pledează pentru independența față de regimul chinezesc au fost condamnați sâmbătă de un judecător la trei ani de detenție într-o instituție corecțională, pentru că au îndemnat la o „revoluție armată".
Cei cinci, dintre care unii erau minori cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani la momentul presupusei infracțiuni, au pledat vinovați de „incitare a altora la subminarea puterii de stat" prin intermediul unui grup numit „Returning Valiant".
Sentințele pentru alți doi, cu vârste de 21 și 26 de ani, vor fi pronunțate la o dată ulterioară.
Judecătorul Kwok Wai-kin a detaliat modul în care inculpații au pledat pentru o "revoluție sângeroasă" pentru a răsturna regimul chinezesc la chioșcurile de pe stradă, dar și pe Instagram și Facebook.
Kwok a calificat presupusa incitare ca fiind o infracțiune gravă, dar, cu toate acestea, a ținut cont de „vârsta și imaturitatea" lor, condamnându-i la detenție într-un centru pentru tineri, în loc de închisoare.
Durata șederii în centru a fost limitată la trei ani, dar poate fi redusă prin decizia autorităților penitenciare.
„Chiar dacă doar o singură persoană este incitată de aceștia, stabilitatea socială a Hong Kong-ului și siguranța rezidenților pot fi grav puse în pericol. Nu există dovezi care să demonstreze în mod direct că cineva a fost incitat de inculpați să submineze puterea statului, dar acest risc real există", a adăugat Kwok.
În același dosar, procurorii au anunțat că poliția a confiscat steaguri, broșuri, pistoale cu aer comprimat, muniție și bastoane extensibile depozitate într-o clădire industrială.
Cel puțin 22 de persoane legate de grup au fost arestate anul trecut. Mai multe dintre ele se confruntă cu o acuzație separată de conspirație în vederea comiterii de acte de terorism, în conformitate cu legea privind securitatea.
Autoritățile de la Beijing și Hong Kong spun că legea securității a restabilit stabilitatea în centrul financiar după protestele masive antiguvernamentale și pro-democrație din 2019. Cu toate acestea, experții în domeniul drepturilor omului din cadrul Comitetului pentru drepturile omului al ONU au cerut abrogarea legii, pe fondul îngrijorărilor că este folosită pentru a reprima libertățile fundamentale.
(sursa: Mediafax)