Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul Gentiloni susţine acordarea cetăţeniei italiene copiilor născuţi în Italia, chiar dacă au părinţii străini

Premierul Gentiloni susţine acordarea cetăţeniei italiene copiilor născuţi în Italia, chiar dacă au părinţii străini

Acordarea automată a cetăţeniei italiene copiilor născuţi în Italia, chiar dacă părinţii lor sunt străini, este 'un act de civism', a declarat premierul italian, Paolo Gentiloni, referindu-se la un proiect de lege în acest sens aflat în dezbaterea parlamentului de la Roma, transmite agenţia EFE. 

'A sosit momentul să considerăm aceşti copii cetăţeni italieni cu toate drepturile, avem această datorie, este un act de civism. Sper că parlamentul o va face foarte curând, în săptămânile următoare', a spus Gentiloni într-un interviu publicat duminică de cotidianul La Repubblica. 

El s-a adresat şi 'acelei părţi a opiniei publice care priveşte cu neîncredere' o asemenea măsură, care în opinia şefului executivului de la Roma nu implică niciun pericol pentru cultura şi identitatea italiană. 

Conform legislaţiei în vigoare, un copil născut în Italia primeşte cetăţenia acestei ţări numai dacă cel puţin unul dintre părinţii săi este cetăţean italian, în timp ce copiii ai căror părinţi sunt amândoi străini pot primi cetăţenia italiană numai la împlinirea vârstei de 18 ani şi dacă au stat în Italia în mod legal un anumit interval de timp. 

Conform proiectului de lege impulsionat de Partidul Democrat (PD, aflat la guvernare) şi dezbătut în prezent de parlamentul de la Roma, pe lângă criteriile deja în vigoare vor fi introduse încă două care vor facilita obţinerea mai uşoară a cetăţeniei italiene. 

Primul criteriu introduce o excepţie conform căreia copiii născuţi în Italia vor putea primi cetăţenia acestei ţări dacă cel puţin unul dintre părinţii săi a stat cu forme legale în Italia cel puţin cinci ani. Conform celui de-al doilea criteriu, vor putea solicita cetăţenia italiană minorii născuţi în Italia, precum şi cei veniţi în această ţară înaintea împlinirii vârstei de 12 ani, dacă au fost şcolarizaţi aici timp de cel puţin cinci ani. 

Conform unui raport independent, în urma aplicării acestor noi criterii aproximativ 800.000 de minori aflaţi în prezent în Italia - respectiv circa 80% din numărul lor total - vor putea dobândi cetăţenia italiană. 

Dar această iniţiativă a provocat dezbateri politice intense, mai multe partide considerând-o o măsură electorală prin care Partidul Democrat, aflat în pierdere de popularitate, ar încerca să atragă voturile imigranţilor. 

Astfel, vice-preşedintele Senatului, Maurizio Gasparri, membru al formaţiunii Forza Italia (FI), a calificat iniţiativa drept 'o lege-pamflet care va atrage şi mai mulţi imigranţi în Italia şi implicit mai multă insecuritate, mai mult haos, mai multă degradare socială şi mai mult rasism'. 

În schimb, un responsabil al Ministerului italian de Externe, Benedetto della Vedova, crede că 'oferirea opţiunii de a dobândi cetăţenia, în condiţiile riguroase prevăzute, este un semnal puternic, un factor de integrare şi o măsură care va genera mai multă securitate pentru toţi'. 

La rândul ei, Conferinţa Episcopală italiană (CEI) s-a pronunţat în favoarea proiectului de lege, afirmând prin intermediul monseniorului Guerino di Tora că 'nu este vorba despre o realitate nouă, ci de recunoaşterea unei situaţii care deja există'.AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri