Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul interimar Orban, în dezacord cu premierul plin Orban, vrea să pice viitorul Executiv Orban

Premierul interimar Orban, în dezacord cu premierul plin Orban, vrea să pice viitorul Executiv Orban

de Ion Alexandru    |   

Mișcările pe care șeful demis al Executivului le face, în ultima perioadă, par a fi unele haotice, multe dintre acestea contrazicându-l chiar pe Ludovic Orban, cel de anul trecut. Învestit sub promisiunea că va respecta Constituția și legile, premierul nu mai este de acord, astăzi, nici cu deciziile CCR, nici cu pozițiile oficiale ale Consiliului Legislativ sau ale Consiliului Economic și Social. Iar săptămâna viitoare, miniștrilor  propuși să formeze un nou guvern li s-a cerut, de către același Orban, profesionalism, în timpul audierilor din Comisii, chiar dacă aceste audieri premerg o invalidare a acestor miniștri la votul din plen.

 

Ieri, Guvernul a retras de la publicarea în Monitorul Oficial a OUG privind programele din fonduri europene, după ce, săptămâna trecută, premierul spunea că “nu ia lecții de la parlamentarii scoși din pixul lui Dragnea”. „Tema era mult prea sensibilă și pârâcioșii care vor să facă rău României prin blocarea fondurilor au început deja să trimită tot felul de păreri. Tema este mult prea delicate, fiind vorba de fonduri europene nu avem voie să fragilizăm sub nicio formă procedurile pe care le-am gândit și mai ales planul de măsuri astfel încât ele să fie obiectul unor acte normative care să fie contestabile și discutabile”, a declarat premierul Ludovic Orban la debutul ședinței de guvern. Anterior, Orban a declarat, în mai multe rânduri, că cele 25 de OUG-uri adoptate, multe dintre ele, fără avizele necesare, cu o noapte înaintea moțiunii de cenzură, vor fi, fără discuție, toate publicate în Monitorul Oficial.

 

Orice opinie contrară, respinsă

Aceasta nu este singura răzgândire, din ultimele trei luni, a premierului Ludovic Orban. Astfel, dacă la momentul învestirii Cabinetului său, în luna noiembrie, premierul susținea că vor fi respectate toate prevederile legale și constituționale în acțiunile pe care Guvernul le va întreprinde, recent, după ce s-a ridicat problema ilegalității emiterii multora din cele 25 de Ordonanțe de Urgență, Orban a spus că “nu mă interesează ce spune Consiliul Economic şi Social, pe mine mă interesează să rezolv problemele românilor”.

Premierul a avut o reacție similară și la adresa Curții Constituționale. După ce CCR a invalidat una din asumările de răspundere, Ludovic Orban a spus că nu este de acord cu decizia Curţii Constituţionale, adăugând că, “prin această decizie, CCR nu vrea şi nu este de acord cu ceea ce a dorit Guvernul”.

 

Lobby împotriva propriei învestiri

Cabinetul Orban, demis de Parlament prin moțiune de cenzură, se pregătește să se prezinte, din nou, în fața Parlamentui, pentru votul de învestitură. Dacă în luna octombrie a anului trecut liderul PNL negocia cu toate forțele politice parlamentare, inclusiv cu parlamentari PSD individual, pentru a-și instala Guvernul la Palatul Victoria, zilele acestea au, de asemenea, loc negocieri intense. Însă nu pentru a primi voturi, dimpotrivă, pentru a se asigura că propunerea președintelui Klaus Iohannis de prim-ministru nu trece de votul Parlamentului. Este, practic, pentru prima dată, după 1989, când un candidat pentru preluarea șefiei Guvernului face lobby să nu fie votat.

Luni, marți și miercuri, miniștrii propuși de Orban urmează să fie audiați în comisiile comune de specialitate ale Parlamentului, iar votul se va da lunea următoare, în Plen. În condițiile în care desemnarea făcută de Klaus Iohannis a fost atacată, ca și conflict juridic constituțional, la CCR.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri