Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul ungar Viktor Orban anunţă schimbări majore în Constituţia ţării

Premierul ungar Viktor Orban anunţă schimbări majore în Constituţia ţării

Premierul ungar Viktor Orban a anunţat vineri la radioul public că guvernul Ungariei va iniţia o revizuire majoră a Constituţiei ţării în toamna acestui an, proces ce ar putea dura 12-18 luni, relatează agenţia Reuters. 

Viktor Orban, un naţionalist de dreapta care a fost reales cu o majoritate covârşitoare de voturi la alegerile din aprilie anul acesta, nu a dat alte detalii despre amendamentele preconizate. 

Potrivit lui Orban, discuţiile despre modificarea Constituţiei din 2011 vor începe în septembrie. 

Partidul de la putere Fidesz, formaţiunea politică a lui Orban, deţine 133 din cele 199 de locuri în parlamentul Ungariei, ceea ce asigură majoritatea necesară de două treimi pentru modificarea oricărei legi. 

''În toamnă vom lansa probabil o revizuire a Constituţiei, proces ce va dura un an, un an şi jumătate, în care vom analiza ce a funcţionat şi ce ar fi trebuit să funcţioneze, şi vom găsi eventuale deficienţe pe care trebuie să le remediem în noul text constituţional'', a declarat Orban. 

După ce a ajuns la putere în 2010, Orban s-a folosit de mandatul său puternic în parlament pentru a rescrie Constituţia. Una dintre modificările criticate a fost restrângerea puterilor instanţei supreme în domeniile bugetar şi fiscal. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri