Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul ungar Viktor Orban reproşează Germaniei tonul 'brutal, grosolan şi agresiv'

Premierul ungar Viktor Orban reproşează Germaniei tonul 'brutal, grosolan şi agresiv'

Premierul ungar Viktor Orban i-a reproşat Germaniei tonul său 'brutal, grosolan şi agresiv' în criza refugiaţilor, argumentând că politica germană 'nu este lipsită de alternativă", într-un interviu apărut joi în cotidianul german Bild, relatează AFP.

'Astăzi, tonul folosit de Germania este brutal, grosolan şi agresiv", a acuzat şeful guvernului conservator, critic înverşunat al politicii porţilor deschise pentru refugiaţi adoptată de cancelarul Angela Merkel.

'Politica germană privind refugiaţii nu este lipsită de alternativă', a spus Orban, care a anunţat miercuri organizarea unui referendum cu privire la planul european de relocare a refugiaţilor între ţările membre ale UE, căruia guvernul ungar i se opune ferm.

'Cotele vor schimba profilul Europei - din punct de vedere etnic, cultural şi religios', a declarat pentru Bild liderul ungar, a cărui ţară formează împreună cu Polonia, Cehia şi Slovacia 'Grupul de la Vişegrad', care se opune cotelor de primire a refugiaţilor adoptate de Comisia Europeană.

Din cauza afluxului necontrolat de migranţi UE se confruntă cu riscul importului de 'terorism, criminalitate, antisemitism şi homofobie", a mai spus Orban.

Totodată, premierul ungar a declarat că promisiunea Uniunii Europene (UE) de a oferi bani şi alte concesii Turciei în schimbul stopării fluxului de refugiaţi către Europa este o 'iluzie', relatează Reuters.

'Cerşim supuşi de la (preşedintele turc Tayyip) Erdogan (să ne asigure) securitatea la frontierele noastre, în schimbul banilor şi a promisiunilor, pentru că nu ne putem proteja singuri', a declarat Viktor Orban pentru cotidianul german Bild.

'Acest lucru face ca viitorul şi securitatea Europei să depindă de bunăvoinţa Turciei', a mai spus el.

Ţările Uniunii Europene au aprobat în această lună suma de 3 miliarde de euro pentru Turcia în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru refugiaţi, în schimbul promisiunii de a se asigura că puţini dintre aceştia vor migra în Europa.

Viktor Orban a fost unul dintre cei mai fermi critici ai poziţiei cancelarului german Angela Merkel faţă de refugiaţi.

'Bruxellesul face promisiuni turcilor pe care noi nu le putem respecta - sau nu vrem să le respectăm. Planul de a primi sute de mii de refugiaţi din Turcia şi de a-i distribui în întreaga Europă este o iluzie", a mai spus el. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri