Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele chinez, Xi Jinping, cere "reținere maximă" în Ucraina

Președintele chinez, Xi Jinping, cere "reținere maximă" în Ucraina

Președintele chinez Xi Jinping a făcut un apel la "reținere maximă" în Ucraina și a declarat că China este "îndurerată să vadă cum flăcările războiului se reaprinde în Europa", a relatat presa de stat, în cea mai puternică declarație a sa de până acum cu privire la acest conflict, conform Reuters.

Xi, vorbind în cadrul unei întâlniri virtuale cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, a declarat că cele trei țări ar trebui să sprijine împreună discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina, a relatat televiziunea de stat chineză CCTV.

Xi a descris situația din Ucraina ca fiind "îngrijorătoare" și a spus că prioritatea ar trebui să fie împiedicarea escaladării sau a "scăpării de sub control", a declarat Xi.

El a mai spus că Franța și Germania ar trebui să depună eforturi pentru a reduce impactul negativ al crizei și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul sancțiunilor asupra stabilității finanțelor globale, a aprovizionării cu energie, a transportului și a lanțurilor de aprovizionare.

China, care a refuzat să condamne acțiunile Rusiei în Ucraina sau să le califice drept invazie, și-a exprimat în mod repetat opoziția față de ceea ce descrie drept sancțiuni ilegale împotriva Rusiei.

Prietenia Chinei cu Rusia, consolidată luna trecută când președintele Vladimir Putin a participat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing în aceeași zi în care țările au declarat un parteneriat strategic "fără limite", a devenit incomodă pentru China pe măsură ce războiul din Ucraina se intensifică.

 

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Xi Jinping
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri