Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prețul gazelor naturale a atins maximul istoric din ultimii 100 de ani

Prețul gazelor naturale a atins maximul istoric din ultimii 100 de ani

Ultimele tranzacții efectuate pe BRM plasează prețul actual al gazelor naturale la nivelul maximului istoric de la începutul comercializării gazelor în România, arată Asociația Energia Inteligentă într-un studiu realizat recent.

Asociația a calculat modul în care a evoluat prețul mediu al gazelor naturale în România între 1914 – 2021, (2021 – preț mediu estimat) și raportul între evoluția prețului gazelor și salariul mediu al românilor.

Conform datelor furnizate de asociație, prețurile gazelor au urcat la 450 de dolari/1000 mc, de la sub 300 de dolari/1000 mc în 2019.

În anul 2011 a fost precedentul maxim istoric al gazelor naturale, în jurul valori de 375 dolari/1000 mc, preț stabilit că urmare a ponderii mare a gazelor din import și a faptului că aceste contracte aveau la baza formării prețului cotațiile produselor petroliere, care atunci, că și acum, au atins valori foarte mari.

Situația atuală a atingerii acestor prețuri se datorează unui complex de factori, dintre care pot fi evidențiate creșterea prețului gazelor pe bursele din Europa, creșterea semnificativă a gazelor naturale importante de România în ultimul an, exportul gazelor naturale românești, precum și Gas Release Program, a cărui formulă se raportează la prețul de referință din luna anterioară și care a determinat că în lunile de vară, când prețurile la gaze scădeau să se mențînă mult mai ridicate.

Asociația notează că aceasta este cea mai mare creștere de preț al gazelor care se produce între doi ani consecutivi din ultimii 20 de ani, practic de la divizarea societății integrate a gazelor naturale.

Raportând noile prețuri ale gazelor naturale medii pentru populație la salariul mediu existent în România observăm o erodare semnificativă a puterii de cumpărare a consumatorilor. Astfel, cu un salariu mediu anual în prezent pot fi cumpărați puțin peste 30.000 mc de gaze, în timp ce în 2001 puteau fi cumpărați peste 85.000 mc de gaze. Un minim a fost în 2013, când cu salariul mediu puteau fi cumpărați c9rca 16.000 mc de gaze.

Mediafax

Subiecte în articol: gaze
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri