Românii vor plăti în următoarele luni mai mult cu 10% pentru lactate, dar preţul cărnii de pui şi de porc va scădea cu 2% în următoarea perioadă.
Schimbările se justifică prin faptul că cererea pentru lactate a crescut în perioada pandemiei, însă românii au consumat mai puţină carne cât au stat în izolare.
Preţurile sunt influenţate şi de investiţiile în măsurile de igienă şi protecţie împotriva coronavirsului.
Costurile de producţie ale lactatelor au crescut, în timp ce preţul de producţie al cărnii a scăzut.
„Lactatele şi materiile prime pentru lactate se vor mări în perioada următoare până la finalul pandemiei şi vor rămâne crescute şi după pandemie. Lactatele ocupă, din coşul de cumpărături, o pondere mult mai mare comparativ cu mezelurile. Românii vor prefera să cumpere mai degrabă lactate decât carne. De obicei produsele din carne sunt mai scumpe comparative cu lactatele, de aceea şi ocupă o pondere mai mica în coşul de cumpărături”, a declarat Vlad Gheorghe, Senior Project Manager al Horváth & Partners România.
(sursa: Mediafax)