Costul orar cu forţa de muncă, ce cuprinde atât salariile, cât şi contribuţiile sociale plătite de angajatori şi angajaţi, a înregistrat o creştere anuală de 18,6% în România. Avansul este de aproape opt ori mai mare decât media din UE, însă şi aşa rămânem tot cu cele mai mici salarii din Uniune, după bulgari.
Datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată că în zona euro costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie a crescut cu 1,8% în zona euro şi cu 2,2% în UE, în trimestrul al doilea al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cea mai mare creştere anuală în rândul statelor membre, de 18,6%, fiind înregistrată în România. În ţara noastră, costurile salariale au înregistrat o creştere anuală de 18,5% în trimestrul al doilea, iar costurile non-salariale au înregistrat o creştere anuală de 18,7%.
Este al cincilea trimestru consecutiv în care înregistrăm cea mai mare creştere anuală a costurilor cu mâna de lucru din UE, ritmul de creştere înregistrând chiar o accelerare după un avans de 12,3% în ultimul trimestru al anului trecut şi o creştere de 17,2% în primul trimestrul al acestui an. Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 14,6% în sectorul construcţiilor, cu 14,1% în industrie şi cu 13,1% în servicii.
Salariile şi contribuţiile în sectorul bugetar s-au majorat cu 34,9% în ultimul an, iar cele din mediul privat cu numai 13,6%
Câştigul salarial mediu brut lunar va creşte în 2017 cu 13,5%, la 3.187 lei, iar cel net se va majora cu 13,6%, la 2.324 lei, conform prognozei preliminare de toamnă a Comisiei Naţionale de Prognoză