Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul magistrat non-binar mexican, activist LGBTQ+, a fost găsit mort alături de partener

Primul magistrat non-binar mexican, activist LGBTQ+, a fost găsit mort alături de partener

de Redacția Jurnalul    |   

Primul membru al sistemului judiciar din Mexic activist LGBTQ+, Jesús Ociel Baena, a fost găsit mort în locuința lui, scrie BBC. Acesta este primul magistrat care se identifica drept non-binar.

Cadavrul magistratului a fost descoperit, luni, în orașul Aguascalientes, alături de cadavrul altei persoane, pe care presa locală mexicană îl descrie drept partenera lui Baena.

Ministrul Securității, Rosa Icela Rodriguez, a declarat că nu este clar „dacă a fost o crimă sau... un fel de accident”.

Potrivit unei declarații a Procuraturii Generale a statului, nu existau semne că o a treia persoană ar fi intrat în casă.

Aceștia au precizat că a fost găsit un obiect ascuțit și că rezultatele preliminare sugerează că incidentul ar fi putut fi o chestiune personală.

Alejandro Brito, liderul unei grupări LGBTQ+, a declarat că Baena, care folosea pronumele ei/ele și nu se identifică fiind „el” sau „ea”, a primit „multe mesaje de ură și chiar amenințări cu violența și moartea”, a relatat AP News.

Baena, în vârstă de 38 de ani, a devenit magistrat la tribunalul electoral al statului Aguascalientes în octombrie 2022 și se credea că este prima persoană non-binară din America Latină care a ocupat o funcție juridică.

Pentru Baena s-a eliberat, pentru prima dată în istoria statului mexican, un pașaport de gen neutru.

„Sunt o persoană non-binară, nu sunt interesată să mă văd ca femeie sau bărbat”, a scris Baena pe X, fostul Twitter.

Fostul președinte al Curții Supreme din Mexic, Arturo Zaldivar, a scris pe rețelele de socializare că regretă profund moartea magistratului.

„Am pierdut o voce puternică pentru egalitate și pentru drepturile persoanelor LGBT”, a spus el.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: magistrat non-binar mexic
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri