Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Principala cauză a cancerului de col uterin. Dr. Dragoș Median: "Cel mai frecvent simptom de boală este..."

Principala cauză a cancerului de col uterin. Dr. Dragoș Median: "Cel mai frecvent simptom de boală este..."

de Redacția Jurnalul    |   

Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai răspândite în rândul femeilor. Cifrele sunt sumbre. România se află pe primul loc din Europa la mortalitatea din această cauză.

Principala cauză a dezvoltării afecțiunii este infecția cu HPV. Circa 80% dintre femei și bărbați se infectează în decursul vieții cu una dintre tulpinile virusului. Se consideră că un singur contact sexual este suficient pentru contractarea acestui virus.

Ministerul Sănătății a inițiat un sistem de prevenție prin vaccinarea gratuită a adolescenților.

"Există, într-adevăr, o strategie nouă publicată de către Ministerul Sănătății care prevede vaccinarea adolescenților, deci nu doar a adolescentelor. Ceea ce înţelegem că vor fi incluşi şi băieţii în acest program.

Când vorbim de adulţi, la 30-40 de ani, se presupune că deja a existat cel puțin un contact cu acest virus, dar și în cazul acestor femei datele arată o scădere a incidenței, atât a cancerului de col uterin, cât și a in leziunilor premaligne.

Există 150-200 de tipuri de HPV cunoscute

  • 15- risc ridicat: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68 , 73, 82
  • 3- risc ridicat probabil: 26, 53, 66
  • 12- risc scăzut: 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81, CP6108

În stadiile avansate, apar şi simptome precum durerea, sângerarea. Mai poate apărea şi insuficienţă renală din cauza dezvoltării la nivelul pelvisului și a blocării căilor de eliminare a urinii.

De reţinut este că, în stadiile incipiente nu avem simptome. Este important ca diagnosticul să se pună în stadii incipiente, adică în stadii premaligne pentru că atunci se poate interveni cel mai bine.

Prevenția cancerului de col uterin

  • vaccinarea adolescentelor înainte de debutul vieții sexuale oferă protecție pentru 90% dintre cancerele de col uterin
  • testarea periodică a femeilor adulte permite depistarea leziunilor precanceroase și scade riscul de cancer de col uterin
  • screening-ul femeilor vaccinate – adaugă o reducere de 30% a mortalității specifice prin CCU

Înainte de a se pune un diagnostic, trebuie să prevenim şi să nu ajungem acolo. Informațiile actuale ne arată cât de eficientă este această vaccinare. Două studii publicate recent analizează rezultatele programelor de vaccinare din Marea Britanie, respectiv din Suedia.

Ambele ţări au început programul de vaccinare în 2009. Doar în Suedia au fost peste 1.600.000 de persoane vaccinate, iar în Marea Britanie urmărirea adunată a tuturor pacienților reprezintă aproape 14 milioane.

Câte doze de vaccin anti HPV sunt necesare

  • < 15 ani: 2 doze - doza 1 la 11-12 ani (poate începe și la 9 ani) 
  • > 15 ani: 3 doze (inclusiv la persoanele cu sistem imunitar slăbit) 

Astfel, după o urmărire foarte lungă, s-a constatat o scădere a incidenței cancerului de col uterin cu 87-88% pentru populația vaccinată, mă refer la fetițe de 12-13 ani vs. populație nevaccinată.

România a avut și ea această inițiativă, care n-a fost una foarte reușită. În momentul de față, se situează prost, în sensul că are incidența cea mai mare din întreaga Europă. Este egală doar cu a Republicii Moldova. Mortalitatea este categoric cea mai mare de pe întreg continentul. Anual, sunt descoperite în jur de 3300 de paciente cu cancer de col uterin, iar 1800 dintre acestea pierd lupta cu cancerul.

Factori de risc în apariția cancerului de col uterin:

  • fumatul
  • debutul precoce al vieții sexuale
  • parteneri multipli
  • istoric familial de cancer de col uterin (CCU)
  • imunosupresia
  • infecțiile cu transmitere sexuală asociate pot fi factori care favorizează infecția cu HPV

În momentul de față, dincolo de strategia Ministerului Sănătății, există, în mod evident, un apetit mai mare al populației pentru vaccinare. Datele din octombrie 2022 arată că au fost folosite aproximativ 5000 de doze de vaccin, iar în lunile noiembrie și decembrie, a fost de trei ori mai mare numărul de doze folosite, ceea ce arată că există într-adevăr un interes mai mare și probabil o populație mai educată.

Pentru femei, sângerarea este simptomul care deja sugerează un stadiu avansat de boală. De cele mai multe ori însă, infecția și chiar leziunile premaligne sau maligne în stadiu incipient sunt asimptomatice.

Și în cazul bărbaților, lipsa simptomelor este cel mai frecvent simptom de boală asimptomatică.

Acest virus se transmite, în special, prin contact sexual. Se mai poate transmite și în momentul nașterii, dar în special prin contact sexual. Vaccinarea se poate face chiar dacă avem o infectie.

Interesant este mecanismul de acțiune. Ceea ce face acest vaccin este să stimuleze imunitatea. Vaccinul conţine particule din capsida virală, deci nu conțin ADN viral. Vaccinul stimulează sistemul imun să producă anticorpi împotriva acestui virus.

Într-adevăr eficiența, nu va fi la fel de mare, dar este eficiență și pentru persoanele purtătoare ale virusului.  Într-adevăr, e un virus care există în mod normal. De cele mai multe ori, organismul reușește să-l curețe. În situațiile în care există o depresie imunitară, virusul începe să câștige teren. Reușește să intre în genom, să se multiplice și să ducă la modificările care în final pot rezulta în cancer.

Screening-ul pentru cancerul de col uterin e foarte important. Testul Babeș – Papanicolaou este un test într-adevăr extrem de util, cel puțin la pacientele tinere. Pentru pacientele peste 30 de ani sau 35 de ani se recomandă şi testul  Babeș – Papanicolaou și testarea HPV.", a mai spus medicul.

Într-un studiu efectuat în rândul femeilor din mediul urban din România, pe o bază de 440 de respondente, 40% au declarat că prima vizită la medicul ginecolog este făcută după începerea vieții sexuale, iar peste 28% au declarat că au auzit de infecția cu HPV, dar nu cunosc foarte multe detalii.

Important

  • Peste 80% dintre adulții activi sexuali vor contacta HPV la un moment dat în viața lor
  • 90% din infecțiile HPV sunt vindecate în aproximativ 2 ani
  • Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai comune cancere înregistrate la femei
  • 70% dintre cancerele de col uterin sunt cauzate de genotipurile HPV cu risc înalt: 16 și 18
  • Cancer de col uterin

 

Subiecte în articol: cancer col uterin dragos median hpv
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri