Jurnalul.ro Ştiri Externe Prinţul moştenitor Maha Vajiralongkorn, proclamat rege al Tailandei

Prinţul moştenitor Maha Vajiralongkorn, proclamat rege al Tailandei

Prinţul moştenitor Maha Vajiralongkorn a fost proclamat noul rege al Tailandei, la 50 de zile după moartea tatălui său, regele Bhumibol Adulyadej.

Prinţul a acceptat tronul după o invitaţie a parlamentului, pentru a oficializa succesiunea sa.

Acesta devine regele Vajiralongkorn, al 10-lea monarh al dinastiei Chakri. Regele Bhumibol, cel mai longeviv monarh, a decedat pe 13 octombrie 2016. Guvernul a declarat un an de doliu naţional.

Numele noului rege al Thailandei, Maha Vajiralongkorn, fiul defunctului rege, a fost prezentat marţi parlamentului, după mai multe săptămâni de ezitare, relatează France Presse. 

"Procedura de proclamare a noului rege a început", a anunţat vicepremierul Prawit Wongsuwon, în finalul unui consiliu de miniştri, foarte aşteptat, la o lună şi jumătate după moartea regelui precedent. 

Prinţul Maha Vajiralongkorn rămâne totuşi invizibil, de la o scurtă vizită în Thailanda la mijlocul lunii noiembrie. 

Analiştii evocă, sub rezerva anonimatului, nervozitatea Palatului şi a guvernului militar în faţa "imprevizibilităţii" sale, dat fiind faptul că acesta încă nu s-a întors din Germania. 

Protocolul prevede că guvernul militar poate să prezinte, în absenţa sa, numele său în parlament. 

Preşedintele Adunării trebuie atunci să-l invite oficial pe prinţ să devină rege, înainte de a-l proclama suveran. 

"Preşedintele Adunării Naţionale ar putea să ceară o audiere regală" miercuri sau joi, a adăugat generalul Prawit, ministru al apărării în cadrul guvernului militar înfiinţat după lovitura de stat din 2014 în numele protejării monarhiei. 

Subiecte în articol: Maha Vajiralongkorn
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri