Jurnalul.ro Ştiri Justitie Procuroarea din cazul Sorinei a scăpat de suspendare

Procuroarea din cazul Sorinei a scăpat de suspendare

Maria Antoaneta Pițurcă, procurorul care a luat-o cu forța de la asistenții maternali pe Sorina, fetiția din Baia de Aramă, a scăpat de suspendare la judecata Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia este, deocamdată, temporară.

Secția pentru procurori în materie disciplinară, întrunită miercuri, a decis să suspende ”judecata cauzei privind acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară față de Pițurcă Maria Antoaneta, procuror șef secție urmărire penală în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, până la soluționarea în mod definitiv a cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 2015/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție”, se arată în încheierea cauzei.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului a solicitat încă din luna iunie suspendarea din funcție și excluderea din magistratură a procurorului Maria Pițurcă și a sesizat Inspecția Judiciară pentru purtarea abuzivă a procurorului în cazul Sorinei.

Ulterior, Maria Pițurcă a fost pusă sub urmărire penală într-un dosar aflat în lucru la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Decizia de astăzi a Secției pentru procurori în materie disciplinară a CSM este de a suspenda judecata disciplinară a Mariei Pițurcă, până la finalizarea definitivă a dosarului penal.

Pe 2 iulie, Inspecţia Judiciară anunța că a început cercetarea disciplinară faţă de procurorul Maria Piţurcă, care a intervenit în cazul fetiţei din Mehedinţi, şi că propune suspendarea sa până la finalizarea anchetei. Piţurcă este cercetată pentru manifestări ce dăunează prestigiului justiţiei. „Există indicii cu privire la săvârşirea abaterilor disciplinare constând în „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu” şi respectiv „exercitare a funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni”, se arată într-un comunicat de presă al Inspecţiei Judiciare.

Sorina a fost luată, pe 21 iunie, de către procurorul de caz, din locuinţa familiei asistentei maternale din Baia de Aramă, unde locuia de la vârsta de un an şi două luni. Procurorul, însoţit şi de un psiholog şi un asistent social de la DGASPC Dolj, a descins cu mascaţii la familia respectivă pentru a efectua o percheziţie domiciliară, pe motiv că fetiţa era adoptată, printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Craiova, de o familie de români ca locuia în SUA, iar asistentul maternal nu mai avea dreptul să o ţină pe Sorina.

Subiecte în articol: Maria Antoaneta Pițurcă
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri