Jurnalul.ro Special Interviuri Profesor doctor Dan Mischianu: Obsesiile bărbatului sunt prostata, chelia și burta

Profesor doctor Dan Mischianu: Obsesiile bărbatului sunt prostata, chelia și burta

de Florin Condurateanu    |   

Naveta la toaletă de 5-10 ori pe noapte, veşnica grijă să te afli în preajma unui grup sanitar, aşa începe chinul cu care prostata îl încarcă pe bărbatul de peste 50 de ani. Profesor doctor general în rezervă Dan Mischianu, şeful Clinicii de Urologie de la Spitalul Militar Central Carol Davila, a explicat pentru Jurnalul Național bolile prostatei.

 

Florin Condurăţeanu: Domnule profesor, în popor umblă vorbele că toţi bărbaţii au trei mari obsesii, talia, prostata şi chelia. Chelia se cam moşteneşte, e şi o problemă hormonală, subţirimea taliei e greu de gestionat, că e a naibii de gustoasă bucătăria românească, iar neplăcerile aduse de prostată bat la uşa celor mai mulţi bărbaţi după 50 de ani, la vârsta de 80 de ani circa 80% au suferinţe de prostată. Urinarea cu jet slab a inspirat şi metafora “faci pipi pe bombeul pantofilor”. Sunt adevărate zicerile astea din popor ?

Prof. Dan Mischianu: Bineînţeles, mai umblă o zicere, “bărbatul nu poate scăpa de trei rele, barba, armata şi prostata. De armată acum a scăpat, dar de suferinţele pricinuite de prostată mai dificil. Prostata are 1 gram la naştere şi până la 25 de ani ajunge la 15 grame, având forma şi dimensiunea unei nuci. Ea este străbătută de uretra prin care se evacuează urina. Prostata produce un lichid ce contribuie la formarea spermei, deci are o implicare în funcţia sexuală. Orice mărire a prostatei prin hiperplazia benignă denumită adenom de prostată sau prin cancerul de prostată duce la sugrumarea uretrei şi apariția dificultăţilor de urinare. Jetul de urină este slab, există senzaţia că nu s-a golit vezica, începutul urinării este greu, apar şi blocaje în urinare, urinarea este deasă, mai ales noaptea. Fără suferinţe la prostată bărbatul urinează o dată pe noapte, peste 45 de ani se acceptă şi două urinări nocturne, dar o suferinţă accentuată îi chinuie pe bolnavi cu 3-5 urinări noaptea, chiar şi cu 10 drumuri la toaletă pe noapte.

F.C: Şi cum poate să se descopere a suferinţă a prostatei fiindcă înţeleg cum că nu poţi preîntâmpina necazurile la prostată?

Prof D.M: După 45 de ani, toţi bărbaţii trebuie să facă cel puţin o dată pe an un consult la prostată. Medicul de familie să procedeze cel puţin la un tuşeu rectal pentru a simţi dimensiunea prostatei şi consistenţa ei. Dar e cazul să se facă şi testul PSA, o dozare a glicoproteinei eliberate de prostată. PSA între 1 şi 4 este o cifră normală, peste 4 se intră în zona gri şi se impune o ecografie şi o puncţie pentru analiză. Mai există şi un chestionar cu 7 întrebări referitoare la dificultăţile de urinare, se stabileşte astfel un scor al simptomelor prosatice IPSS, la punctaj între 7 şi 18 prostatismul este moderat, peste 18 este sever. Cancerul de prostată parcurge trei etape, în prima etapă cancerul e localizat doar în glandă, în etapa a doua a invadat şi vecinătăţile, iar în etapa a treia a produs metastaze mai ales la oase. Până la operaţia în adenomul necanceros se fac tratamente medicamentoase cu alfa blocante şi inhibitori 5 alfa reductază. În cancerul de prostată se face şi aici un tratament medicamentos hormonal cu inhibitori flutamidă, flucinom, leuprolit. În adenomul necanceros, urologul scoate prin chirurgie clasică sau cu endoscopul miezul prostatei, ca şi când ar scoate conţinutul unei portocale, lăsând coaja la locul ei. În cancer, chirurgul scoate toată prostata, la nevoie şi testiculele, pungile seminale şi vecinătăţile. Bolnavul a devenit eunuc, dar i s-a salvat viaţa. Ulterior intervenţiei chirurgului se apelează la raze şi există o iradiere din interior, se introduc în prostată nişte seminţe radioactive, care pârjolesc din interior tumora. Sau se introduce un ac de aur radioactiv pentru iradiere.

 

Trebuie evitate infecţiile, care până la 45 de ani se numesc la tineri prostatite şi care au efect rău asupra prostatei. În urină apar firişoare de sânge, cresc concentraţiile de uree şi creatinină în analiza urinei, sunt semne că se instalează infecţia. Au existat teorii că o dietă cu prea multe grăsimi animale lezează prostata, dar şi unele păreri că unele alimente protejează prostata, dar studiile nu au confirmat cu date ştiinţifice.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri