Jurnalul.ro Special Interviuri Profesor doctor Dumitru Matei: “Laptele de mamă îşi modifică grăsimile dacă sugarul s-a săturat”

Profesor doctor Dumitru Matei: “Laptele de mamă îşi modifică grăsimile dacă sugarul s-a săturat”

de Florin Condurateanu    |   

Un frumos proverb românesc foloseşte o metaforă pentru cel mai bun loc pentru om, zice “bine ca la sânul mamei”. Este ceva de nereprodus chiar în cele mai perfecţionate laboratoare, laptele de la sânul mamei este inimitabil.

Alăptarea pune bazele sănătăţii puiului de om. Mecanisme subtile reglează şi compoziţia laptelui în timpul suptului, pe prunc îl linişteşte tic-tac-ul inimii mamei care-l ţine pe sugar la piept. Am putea rosti că sânul mamei e un loc de Dumnezeire.

 

Florin Condurăţeanu:- Până la ce vârstă a bebeluşului e bine să sugă la sânul mamei?

Prof. Dumitru Matei:-Mamele trebuie să facă tot posibilul să alăpteze pruncul până spre vârsta de şase luni. Nici un alt lapte nu conţine factori de imunitate, factori de creştere, hormoni. De aceea nu s-a putut produce un lapte asemănător cu laptele de mamă, cu toate tehnologiile perfecţionate. E cazul să amintim că laptele de mamă este atât de bine reglat de mecanisme de mare fineţe încât compoziţia lui în grăsimi se modifică automat în funţie de gradul de saturaţie al micuţului. Spre finalul suptului, când copilaşul s-a cam săturat, laptele de mamă se adaptează împuţinând grăsimile pentru a nu deranja procesele digestive. Ideea unor mame că laptele de vacă poate înlocui suptul la sânul mamei este greşită. Laptele de vacă este prea bogat în proteine, în grăsimi şi aparatul digestiv încă neformat al sugarului poate fi deranjat. Este eronată şi acea argumentaţie a unor mame care au renunţat la alăptare cum că laptele de vacă e natural, direct de la ugerul vacii. Păi, acest lapte direct de la vacă conţine bacterii, mai bine e să fie pasteurizat. Unii scot mai întâi untul din laptele prea gras de la vacă şi abia apoi este dat bebeluşului.

F.C: - Se sperie unele femei când constată că li s-a împuţinat laptele la sân şi cer sfaturi pentru a-şi spori lactaţia, ce să facă?

Prof.D.M: -Obiceiurile acelea de a mânca ceapă ca să-şi stimuleze producerea de lapte sau să bea bere nu numai că sunt ineficace, dar chiar crează probleme, gustul de ceapă sau de bere trece în lapte şi pruncul refuză alăptarea. Mămicile trebuie să se hrănească cumpătat şi sănătos, să nu fumeze, să se mai abţină de la cafea, ciocolată, condimente, să ducă o viaţă echilibrată.Şi stările de tensiune nervoasă sunt neavenite.

F.C: - Cum să procedeze lăuzele ca să-şi golească sânul de lapte?

Prof.D.M: - E bine să treacă bebeluşul de la un sân la celălalt, alternanţa această duce la golirea sânilor.

F.C:- Grijulii peste măsură, mămicile intră în panică atunci când bebeluşii au capricii, uneori fac mofturi la mâncare lăsând la o parte mult din “meniu”, alteori nu acceptă ora de “masă”. Şi încep rugăminţile, cântecele, îndopatul, cum trebuie procedat ?

Prof D.M: -Micuţul trebuie lăsat să mănânce cât vrea şi când vrea. Să fie părinţii siguri că el nu rămâne înfometat, reflexele lui dictează şi nu programul impus de mamă sau bunică. Totuşi ceva se impune a fi respectat, programul de diversificare a mâncării.

Laptele se completează din ce în ce mai mult cu alimente pasate, introduse pas cu pas. Alimentele noi nu se recomandă deodată, ci pe rând.

Introducerea şi a altor alimente în hrana copilului mic sub un an trebuie să înceapă treptat după ce a împlinit 4 luni şi nu mai târziu de 6 luni.

Se începe cu legume şi fructe pasate ca piureuri, se completează apoi cu gălbenuşul unei jumătăţi de ou, cu brânză şi pas cu pas se adaugă carne mărunţită, mai întâi de pasăre, apoi de vită şi abia după împlinirea unui an se poate apela şi la carnea de porc.

Nu trebuie să se adauge sare, este suficientă cea conţinută în legume, fructe, lactate. Nu se exagerează cu dulcele. În fiecare zi sunt necesare în alimentaţi bebeluşului toate principiile, proteinele, glucidele, lipidele.

Subiecte în articol: alaptare mama mame medici dumitru matei
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri