După scandalul produs de intenția guvernanţilor de a-i lega pe rezidenți de glie, obligându-i să rămână în țară după terminarea școlarizării, şefii Sănătăţii şi ai Educaţiei vin cu o nouă propunere pentru reducerea efectelor negative ale migrației rezidenților. De această dată, însă, este vorba de detaşările şi transferurile între centrele universitare. Reprezentanţii medicilor rezidenţi spun că este vorba de un act normativ “interpretabil”, care, practic, doar legalizează pilele.
Un proiect de Ordin comun al Ministrului Sănătăţii şi al Ministrului Educaţiei, publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii (MS), preveda ca, începând cu data de 1 ianuarie 2019, detaşările rezidenţilor să se efectueze „cu prezentarea acordului coordonatorilor sau directorilor de program de rezidenţiat din centrul universitar de pregătire, respectiv acordul coordonatorilor sau directorilor de program din centrul în care urmează să se detaşeze, împreună cu acordul rectoratului sau decanatului, după caz, din centrul universitar de pregătire, respectiv acordul rectoratului sau decanatului, după caz, din centrul în care urmează să se detaşeze, precum şi avizul unităţii de încadrare a rezidentului”. Potrivit documentului, pe perioada detaşării, „responsabilitatea de pregătire, drepturile şi obligaţiile care decurg din aceasta revin instituţiei de învăţământ superior unde rezidentul se detaşează”.
Referitor la schimbarea centrului universitar de pregătire, propunerile se referă la aprobarea acestora doar pentru cazul în care solicitarea survine ca urmare a unei situaţii apărute după dobândirea calităţii de rezident, în condiţiile prezentării avizelor rectoratului sau decanatului, după caz, din centrul universitar de pregătire, respectiv al rectoratului sau decanatului, după caz, din centrul în care se doreşte transferul împreună cu avizul Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, şi al unui coordonator de program, respectiv director de program în specialitatea în care este confirmat, din ambele centre universitare implicate în transfer. Schimbarea centrului universitar de pregătire confirmat prin ordin se aprobă de către Centrul de Resurse Umane în Sănătate Publică din cadrul MS, mai prevede actul normativ.
Măsuri cerute de UMF-uri
În raportul de aprobare a actului normativ, se menţionează că, la întâlnirile dintre oficiali ai MS cu conducerile instituţiilor de învăţământ medical superior, „s-a solicitat găsirea unei soluții în privința limitării migrării rezidenților între centrele universitare, prin detașare sau transfer, deoarece aceste tipuri de mobilitate a rezidenților afectează semnificativ capacitatea de pregătire a instituțiilor mai sus amintite”.
„Această migrare de personal, uneori de-a dreptul exagerată, prin afectarea cifrelor de şcolarizare efective, influenţează în final bugetele instituţiilor acreditate pentru pregătirea personalului medico-sanitar, ale căror venituri sunt strâns legate de numărul rezidenţilor aflaţi în pregătire”, se mai menţionează în proiectul de act normativ.
Conform legislaţiei în domeniu, candidaţii admişi la concursul naţional de rezidenţiat sunt repartizaţi de către Ministerul Sănătăţii, pe baza propriilor opţiuni, în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut la concurs pentru efectuarea stagiilor de pregătire în centre universitare sau în unităţi sanitare acreditate.
Rezidenţi: Mai bine să analizeze motivele „migrației exagerate”
Andrei Marin, preşedintele Societăţii Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți (SMMR), spune că că introducerea acestor noi reguli în timpul rezidențiatelor în desfășurare „va genera un val de nemulțumiri din partea rezidenților detașați”.
„Proiectul de Ordin Comun ce are în vedere migrația și mobilitatea rezidenților între centre este extrem de nespecific și interpretabil, oferind conducătorilor universităților posibilități discreționare de a face selecția rezidenților care vor putea să se mute în alte centre”, a spus, pentru Jurnalul, Andrei Marin.
Totodată, reprezentanţii rezidenţilor solicită autorităţilor responsabile să facă „o analiză mai amănunțită cu privire la motivele pentru care există această «migrație exagerată» din unele centre”. „Dacă se va introduce obligativitatea de a merge în centrele de bază, poate este și momentul realizării unui sistem de feedback eficient, pentru evaluarea reală a acestor centre de pregătire”, mai spune Andrei Marin.
“Absența unor criterii clare, precum și absența normării perioadei de detașare va permite transferuri/detașări preferențiale ale unor rezidenți în detrimentul altora”, spune Andrei Marin, SMMR.